AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een plan gepresenteerd voor een buitenaardse kerncentrale die op de maan of op de planeet Mars kan worden gebouwd.
De buitenaardse kerncentrale zal een totaal ander uiterlijk krijgen dan kernreactoren op aarde. Het systeem maakt gebruik van kernsplijting en is bijzonder compact.
Door het kleinschalige ontwerp - de centrale levert slechts 40 kilowatt aan elektriciteit - zijn er geen koeltorens nodig.
Dat hebben wetenschappers van het Amerikaanse Ministerie van Energie bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Chemical Society, zo meldt nieuwssite Physorg.com.
Koffer
''Mensen zouden deze centrale nooit herkennen als een kerncentrale'', aldus hoofdonderzoeker James Werner. ''De reactor zelf is maar een halve meter bij zeventig centimeter groot, ongeveer het formaat van een koffer.''
De beste plek voor de bouw van de buitenaardse kerncentrale is volgens Werner een grot of diepe krater op een andere planeet of maan.
''Dit soort systemen kunnen worden gebouwd op de maan, op Mars of op andere planeten waar astronauten behoefte hebben aan elektriciteit'', aldus de onderzoeker. ''Een centrale voor kernsplijting is een compact en betrouwbaar systeem dat van het grootste belang kan zijn voor de vestiging van een buitenaardse basis of kolonie.''
Zonne-energie
Bij het opwekken van elektriciteit in de ruimte focussen de meeste wetenschappers zich op zonne-energie. Volgens de Amerikaanse onderzoekers is kernsplijting echter veel betrouwbaarder.
Bij kernsplijting worden uraniumatomen gesplitst, zodat er energie vrijkomt in de vorm van warmte. Deze warmte wordt uiteindelijk omgezet in elektriciteit.
Demonstratiemodel
''Het grootste verschil tussen systemen die werken op zonne-energie en kerncentrales is dat kernreactoren energie kunnen leveren in elke omgeving, ongeacht de aanwezigheid van zonlicht'', aldus Werner.'' Onze kerncentrale kan genoeg energie opwekken om acht huizen van stroom te voorzien.''
Volgend jaar willen de Amerikaanse wetenschappers een eerste demonstratiemodel van hun kerncentrale presenteren.
Bron: nu.nl
Voeg toe aan: