Een universele boodschap voor deze tijd
The V: Sacrifice of the constellations
'Levenswerk' van jonge filmregisseur na 8 jaar in première in Pathé Tuschinski
De 28-jarige filmregisseur Vighnesh Maharaj Peters heeft een missie. Het plot van zijn tweede film De V: Offer van de constellaties had hij al in zijn hoofd vanaf het moment dat hij bewust kon denken. Met deze film - die op 24 september in première gaat in Pathé Tuschinski - wil hij een brug slaan tussen geziene en ongeziene werelden, tussen wetenschap en spiritualiteit om zo 'goed' en 'kwaad' te overstijgen en mensen een ruimere blik op de werkelijkheid te bieden. 8 jaar heeft hij aan deze film gewerkt, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. De film is zijn kunstwerk; van muziek tot regie, van beeld tot geluid alles heeft hij zelf gemaakt. Net als The V gelooft hij dan ook dat alles kan.
Universele boodschap
De V denkt dat hij een gewone aardse jongen is, totdat hij plotseling van de Aarde wordt weggenomen naar een andere dimensie om zijn missie - het redden van de Aarde - te volbrengen. Dan ontdekt hij dat hij geen gewoon mens is, maar een sterrenkind met bovennatuurlijke gaven. Als een soort superman reist hij door verschillende dimensies naar 27 sterrenstelsels en ontmoet daar de meest fantastische figuren, die hem helpen bij zijn missie. Voor iedereen met een voorliefde voor films als The Lord of the Rings en Star Wars is deze film een lust voor het oog, maar ook krijgt de kijker een universele boodschap mee:
In balans met de natuur
"Technologie is in het Westen heilig, maar heeft ons ook in 300 jaar tijd aan de rand van de afgrond gebracht," aldus Vighnesh, die zowel van Nederlandse als Indiase afkomst is. "Op 14-jarige leeftijd ben ik naar Nederland verhuisd met mijn ouders en daar kon ik naar hartenlust aan de slag met mijn passie voor technologie. Deze film is daar het resultaat van. Maar ik verlies daarbij nooit de spirituele kant uit het oog, namelijk dat al het menselijk handelen in balans moet zijn met de natuur." In de film is onmiddellijk ingrijpen vereist, en dat is wat Vighnesh betreft ook hard nodig in onze realiteit. "Maar ik probeer mensen wel op een positieve manier te inspireren. Ik ben positief en de film loopt natuurlijk goed af."
'Ik geloof dat alles kan'
Volgens Vighnesh zijn we als mensen tot veel meer in staat dan we denken. Dat is een andere belangrijke boodschap in de film. De V is hij zelf, niet alleen in de film maar ook in zijn dagelijks leven. "Ik geloof dat alles kan. Met de techniek van tegenwoordig is je fantasie de enige grens. Ik heb mezelf echt overtroffen met deze film. Als je mij acht jaar geleden had verteld dat ik hiertoe in staat zou zijn... Maar ik geloof van jongs af aan in de kracht van mijn hart. Ik weet dat als je daarop vertrouwt alles vanzelf op je weg komt." Dat is gebleken; van te voren had Vighnesh geen budget voor deze film, maar gaandeweg heeft hij alles gefinancierd met zijn eigen zakgeld en de hulp van zijn ouders, die medeproducent zijn.
Simon Vinkenoog
Even wonderlijk is dat dit Vighnesh zijn tweede speelfilm is. Zijn eerste film 'The V' maakte hij op zestienjarige leeftijd. Je zou zijn eerste film - die in 2002 in première ging in theater Desmet in Amsterdam - kunnen beschouwen als een veelbelovende voorbode van deze film. Ook toen ging hij uit van zijn eigen kracht en kreeg hij hulp van schrijver/dichter Simon Vinkenoog en zijn vrouw Edith Ringnalda. De in 2009 overleden schrijver verrichtte de opening, en met zijn vrouw is hij ook te zien als professor in The V: Sacrifice of the constellations. "Het is Simon zijn laatste film," zegt Vighnesh trots. "Deze film is dan ook een eerbetoon aan de schrijver, met wie mijn ouders en ik een hechte vriendschap hadden."
Praktische informatie:
Datum: zaterdag 24 september
Tijd: start 13 uur. Het programma eindigt om 18 uur.
Locatie: Tuschinski theater in Amsterdam
Kosten: 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen.
Reserveren via: www.v-mp.com/v2
Voeg toe aan: