Zoeken
 


Zaterdag vergaat de wereld (geloven sommigen)

Laatste wijziging: vrijdag 20 mei 2011 om 16:35, 3943 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 20 mei 2011

Geen geruststellende eerste zin van dit bericht: de wereld vergaat zaterdag. Als we althans de posters op perrons moeten geloven, en de voorspelling van een Amerikaanse predikant.

Klinkt misschien wat marginaal, waarom er dan toch aandacht aan besteden? Omdat het bericht dat de wereld aan z'n einde is wel erg hardnekkig opduikt, juist vanwege die posters. Ze weten het echt zeker: zaterdag is het zover. Grootste verkondiger van dit scenario: Harold Camping, (89), voorzitter en een van de oprichters van Family Radio, een christelijke radiozender in Californië.

Camping heeft naar eigen zeggen zeventig jaar de bijbel bestudeerd, en kwam tot de volgende conclusie. Noach bouwde een ark om zichzelf en alle dieren te redden van de zondvloed, daarvoor kreeg hij 7 dagen van God. Elders in de bijbel staat weer dat een dag telt als 1000 jaar, en zo kom je op 7000 jaar. Met aftrek van het jaar nul (dat kent de kalender niet), en gecombineerd met wat verdere aanwijzingen uit de bijbel kom je op 21 mei 2011. We kunnen een zondvloed verwachten, die maar liefst tot 21 oktober duurt, 2 procent van de wereldbevolking zou het overleven. Afijn, voor de liefhebber hier de hele uitleg en alle relevante bijbelcitaten (pdf).

1994
Kortom: geen speld tussen te krijgen, voor wie de bijbelse voorspellingen en Harold Camping gelooft. Zij het dat - eerlijk is eerlijk - het in 's mans nadeel pleit dat hij eerder voorspelde dat de wereld zou vergaan in 1994. Dat gebeurde niet. En het zal weinig verbazing wekken dat Camping niet de eerste, niet de eerste christen, en niet de eerste gelovige is die het einde der tijden voorspelt.

De Dag des Oordeels, de dag waarop God of Allah zijn oordeel velt over ons, mensen, speelt namelijk in bijna elk monotheïstisch geloof een grote rol. Gelovigen (lang niet alle gelovigen) zijn er zeker van dat die dag komt, de vraag is dus: wanneer?
William Miller wist het in zijn tijd ook al zeker: in 1844, en wel op 22 oktober. U raadt het al: gebeurde niet. De dag kreeg wel een naam: De Grote Teleurstelling. Maar we zijn er nog wel.

Laatste Avondmaal
Overigens greep een groep Groninger studenten de Dag des Oordeels aan om morgen het Laatste avondmaal te vieren in de stad. En wel in de vorm van een tableau vivant op de brug van het Groninger Museum. 'Wij drinken nog een keer op de allerlaatste dag op aarde te midden van al onze vrienden op de brug. Let's go out with a bang!', is te lezen in een persbericht. Het is maar dat u het weet.



Bron: volkskrant.nl

Voeg toe aan: