In witte jassen gehuld gaan ze het zwarte teer op de daken te lijf. Hun missie: de daken van de stad vergroenen. In mei bestaan De Dakdokters een jaar. "Wij blazen de rokerslongen van de stad nieuw leven in."
"Bedrijven die daktuinen en groene daken aanleggen zijn er legio", weet dakdokter Matthijs Bourdrez, "wij onderscheiden ons doordat wij de aanleg van zo'n groen dak laagdrempelig maken. Onze missie is namelijk om het idee van groene daken zoveel mogelijk onder de mensen te brengen." Zo helpen De Dakdokters klanten onder andere met het uitzoeken van subsidieregelingen van gemeentes waarmee huizenbezitters hun daken kunnen vergroenen en vragen ze vergunningen voor hen aan.
Een groen dak is een dak waarop een laag sedum, kleine vetplantjes, of kruiden is aangebracht. Tussen de planten en het bitumen, de waterdichte teerlaag, zit nog een drainagelaag die overtollig regenwater afvoert en een laag die voorkomt dat de wortels van de plantjes in het dak groeien. Een groen dak absorbeert minder warmte dan een zwart dak, hierdoor slijt het dak minder snel en hoeven gebouwen 's zomers minder gekoeld te worden. Dit scheelt in de energierekening en is gunstig voor het klimaat.
Dakmoestuin
"Sedum absorbeert niet veel CO2", weet Bourdrez, "dus in dat opzicht levert een groen dak niet heel veel op tegen klimaatverandering maar de vetplantjes nemen wel vuile uitstootgassen uit de lucht op." Voor klanten die dat willen, installeren De Dakdokters ook zonnepanelen. Een heuse dakmoestuin is eveneens mogelijk. "Hiervoor werken we samen met De Dakboerin, dat is een vrouw die hierin gespecialiseerd is."
"Behalve dat we een bedrijf zijn, hebben we een maatschappelijke missie", legt Bourdrez uit. "We gebruiken bijvoorbeeld voor de dakterrassen die we aanleggen alleen maar duurzaam hout uit Nederland, rijden zoveel mogelijk in elektrische auto's en op elektrische scooters en in ons kantoor branden alleen maar LED-lampen."
Witte jassen
Om duurzaamheid bij het grote publiek onder de aandacht te brengen moet je het een beetje luchtig brengen, is Bourdrez' overtuiging. "Vandaar onze witte jassen. Wij zeggen tegen klanten: 'wij maken uw dak weer gezond'. Onze slogan 'Wij blazen de rokerslongen van de stad nieuw leven in' moet je ook met een knipoog zien."
Hoewel groene daken in Nederland in opkomst zijn, waren ze hier tot voor kort nog een noviteit. "In steden als Chicago en Toronto hebben ze het nut van groene daken al veel eerder ingezien. Veel wolkenkrabbers hebben daar een groene kruin."
Deze maand bestaan De Dakdokters officieel een jaar. Het bedrijf werkt vooral in Amsterdam maar heeft plannen om in andere steden franchisers aan het werk te zetten. Inmiddels hebben ze in Amsterdam naast de daken van particulieren ook het dak van de American Bookstore aan het Spui en de H&M vergroend. Als Bourdrez door de stad fietst dan gaan zijn handen het meest jeuken van overheidsgebouwen als de openbare bibliotheek. "Van zo'n dak zou je dan meteen een hele mooie publieke ruimte kunnen maken."
Bron: oneworld.nl
Voeg toe aan: