Het is er onwaarschijnlijk mooi en je wordt er aan beide zijden omgeven door gebergten. Een Britse duiker dook 24 meter omlaag tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen bij IJsland.
De IJslandse bevolking is er wel aan gewend dat hun land opgerekt en uiteen getrokken wordt maar de laatste tijd is er sprake van veel activiteit in het gebied.
De Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen worden elk jaar een paar centimeter uit elkaar getrokken waardoor breuklijnen, valleien, vulkanen en geisers ontstaan.
De Britse duiker Alex Mustard kwam uit bij het zoete water van Silfra, Nes en Nikulasargja, valleien die tot 60 meter diep zijn. Hij vervolgde zijn weg naar de Arnarnes Strytur waar water met een temperatuur van 80 graden Celsius in contact komt met het relatief koude zeewater.
Het lijkt erop dat de landmassa van IJsland momenteel sneller uiteen wordt getrokken. Vorige maand ontstond een grote scheur in het zuidelijke gedeelte van Almannagjá. De nieuwe scheur is 10 tot 14 meter diep en bevindt zich op een wandelroute die nu afgesloten is. Almannagjá vormt het meest oostelijke deel van de Noord-Amerikaanse Plaat. Hrafnagjá vormt daarentegen het meest westelijke punt van de Euraziatische Plaat.
Eenzelfde proces is momenteel zichtbaar bij de Grote Riftvallei in Afrika, waar seismische activiteit het continent is versneld tempo uiteen trekt.
Op 27 februari jongstleden werd IJsland getroffen door 400 aardbevingen in slechts 24 uur tijd. Na dagen van continue seismische activiteit begon de Krísuvík vulkaan te ontwaken. De bevingen vonden plaats op een diepte tussen 1,1 en 4,7 kilometer. Opvallend genoeg bleken een aantal bevingen een dag later uit de statistieken te zijn verdwenen om nog een dag later weer toegevoegd te zijn.
De laatste keer dat er een uitbarsting was in het gebied vormde zich een scheur van 25 kilometer lang van waaruit magma het aardoppervlak bereikte. De zwaartekracht speelt daarnaast een significante rol in het gebied, vooral rond de Mid-Atlantische Rug.
Scheuren die plotseling ontstaan kunnen het landschap drastisch veranderen. Zo werd het zes kilometer lange Kleifarvatn meer na de zomer van 2001 in omvang gehalveerd toen onder het meer een scheur ontstond. Zomerhuizen die eerst aan het water stonden waren ineens een kilometer van het water verwijderd. Het eens zo rustige meer kreeg ineens geisers die kokend water en modder omhoog spoten.
Volgens de IJslanders zit er ook een monster in dit meer, ook al werd het nooit werkelijk gezien. Het waterpeil is sinds begin 2008 weer aan het stijgen. De oorzaak is nog niet duidelijk.
Bronnen: Dailymail.co.uk en Thewatchers.adorraeli.com
Bron: niburu.nl
Voeg toe aan: