AMSTERDAM - ier Nederlandse astronomen hebben een verklaring gevonden voor een bizar astronomisch object, met de naam J1903+0327. Het gaat om een zogeheten millisecondepulsar.
Een millisecondepulsar is een kleine, compacte, extreem snel rondtollende ster, waar een gewone, zonachtige ster in een wijde, langgerekte baan omheen draait.
Algemeen wordt aangenomen dat millisecondepulsars tot hun hoge rotatiesnelheden (meer dan honderd keer per seconde) komen door materieoverdracht van een begeleider, maar zo'n begeleider moet dan juist in een zeer kleine baan rond de pulsar draaien.
Modelberekeningen van Ed van den Heuvel, Simon Portegies Zwart, Joeri van Leeuwen en Gijs Nelemans bieden nu een mogelijke verklaring voor het merkwaardige duo.
Volgens de vier astronomen, die hun resultaten beschrijven in Astrophysical Journal , bestond het systeem oorspronkelijk uit drie sterren. De pulsar werd inderdaad opgezwiept door materieoverdracht van een begeleider in een kleine baan, en de zonachtige ster draaide op grote afstand rond dat duo heen. Door de materieoverdracht raakte het stelsel echter instabiel, en werd de 'leeglopende' ster de ruimte in geslingerd.
Bron: nu.nl
Voeg toe aan: