Gratis plastic tasjes zoals die in supermarkten en op de markt worden weggegeven moeten verdwijnen. De Europese Commissie overweegt zelfs een verbod, maar staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) wil liever met de detailhandel afspraken maken om vrijwillig een eind te maken aan de tasjes. Dat wordt een doelstelling in de Nationale Afvalagenda, waarmee hij nog voor de zomer komt.
De Europese milieuministers bogen zich maandag in Brussel over dit probleem, op verzoek van Oostenrijk en Italië, die al een verbod kennen. Ook eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) voelt daar wel voor. De weggeeftasjes zorgen in Europa volgens Atsma voor een plastic afvalberg van honderden miljoenen tonnen per jaar, die steeds moeilijker te verwerken is. Brussel wil een brede discussie met alle betrokkenen om te kijken hoe dit milieuprobleem kan worden gestopt.
Middenstand
Atsma vindt het echter te vroeg voor een Europees verbod. ,,Laten we eerst kijken wat we via prikkels kunnen bereiken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wil op vrijwillige basis al maatregelen nemen.'' Hij denkt dat ook de middenstand voor maatregelen is, omdat de zakjes een forse kostenpost betekenen.
Een verbod is volgens Atsma ook moeilijk te handhaven. ,,Je hebt dan veel controle nodig. Je kunt niet de klant op de bon slingeren, dus dan moet je de verkopers gaan aanpakken.''
Verwijderingsbijdrage
De Europese ministers waren maandagavond ook dicht bij een akkoord over het verplicht terugnemen door de handel van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, zoals computers, mobiele telefoons, televisies of kleine huishoudelijke apparaten. De verwijderingsbijdrage die consumenten nu betalen, kan dan verdwijnen. Er is alleen nog discussie over de vraag of ook zonnepanelen eronder moeten vallen.
Bron: depers.nl
Voeg toe aan: