Gisteren schreven we al dat wetenschappers er in geslaagd zijn om biobrandstof te maken uit algen die gebruikt worden voor waterzuivering. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de productie van duurzame brandstof. Vandaag nog twee wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van biobrandstoffen: brandstof uit koffiedik en brandstof uit zonlicht. Beide ontdekkingen zijn te danken aan het gebruik van katalysatoren.
Koffiedik
Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo in Brazilië zijn erin geslaagd biobrandstof te produceren uit koffiedik.
Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld en de op een na grootste koffieconsument. Het koffiedik dat met de consumptie en productie gepaard gaan werden tot nu toe voornamelijk als afval gezien.
Het proces dat ingenieurs van de Universiteit van São Paulo ontwikkelden, haalt olie uit koffiedik. Het koffiedik wordt opgelost in alcohol, waarna een katalysator een chemische reactie (transesterificatie) in gang zet, die de olie uit het koffiedik omzet in biodiesel.
”We vinden deze methode geschikt voor kleine landbouwgemeenschappen die zo hun eigen biobrandstof kunnen maken voor hun machines”, zegt Denise Moreira dos Santos, die het onderzoek leidt. “Als je dit op industriële schaal wil produceren, dan zul je de bevolking moeten stimuleren om dit afval gescheiden te houden.”
Zonlicht
Onderzoekers van California Institute of Technology zijn erin geslaagd zonlicht via een chemische reactie om te zetten in een syngas dat vloeibare brandstof oplevert.
De onderzoekers gebruikten een katalysator van ceriumoxide (cerium is het meest voorkomende zeldzame aardmetaal) om CO₂en stoom om te zetten in koolmono-oxide en waterstof, oftewel syngas. Dit mengsel kan door middel van het Fischer-Tropsch mechanisme worden omgezet in brandstof.
“Ik was pessimistisch voor ik de testen begon”, vertelt William Chueh promotor aan het California Institute of Technology . Het was pas op aandringen van zijn professor hij ze toch uitvoerde. “Het werkte meteen. Ik was toch zeer voorzichtig, en herhaalde de test nog diverse keren. Pas daarna sprak ik over de resultaten met mijn professor. We waren bijzonder opgetogen.”
Via agentschapNL & energieraad
Bron: clubvan30
Voeg toe aan: