De Westerse media zwijgen in alle talen over een bankrun in Zuid Korea, die de afgelopen weken zeker acht banken heeft getroffen. Op maandag sloot de Domin Bank tijdelijk de deuren vanwege de enorme hoeveelheden geld die de mensen van hun rekeningen haalden. In de week ervoor waren al zes andere banken gesloten, waaronder de Busan Savings Bank, qua activa ($ 3,4 biljoen) de grootste van Zuid Korea (2)(3). In Europa maar ook in China is men als de dood dat dit nieuws de angst zal voeden dat ook daar de banken wel eens zouden kunnen omvallen en mensen als gevolg daarvan tijdig hun geld proberen op te nemen.
Het besluit van de Koreaanse Domin Bank kwam als een verrassing, omdat het de eerste keer was dat een lokale bank zelfstandig besloot om dicht te gaan. Het 'moedige' besluit van Financiële Diensten voorzitter Kim Seok-dong om $ 17.864 op de rekening van de in problemen gebrachte bank te storten -in de hoop dat mensen hun vertrouwen zouden behouden- haalde naar het zich laat aanzien niets uit en weerhield de plaatselijke bevolking er niet van zich te realiseren dat het bankensysteem is gebouwd op een kaartenhuis.
Nadat de Domin Bank door de Financiële Diensten Commissie (FSC) op een lijst was geplaatst met banken die in de gaten moeten worden gehouden, namen de klanten van de bank sinds vorige week dinsdag $ 28,2 miljoen op, waarvan $ 18,8 miljoen afgelopen maandag. FSC voorzitter Kim Seok-dong was niet blij met het nieuws en kondigde aan te onderzoeken of 'de sluiting wel legaal' was. Zijn vice-voorzitter Bea Joon-so vond het in ieder geval 'legaal en moreel verkeerd voor een financieel bedrijf om zoiets te doen.'
Volgens de ethiek van de bankenelite is het klaarblijkelijk 'legaal en moreel verkeerd' om toe te geven dat je bankroet bent (probeer dat als particulier of bedrijf maar eens als je je schulden niet meer kunt betalen). Desondanks lukte het de FSC niet om de Domin Bank zover te krijgen om de deuren weer te openen voor het publiek. Bij de ingangen van de bankfilialen waren briefjes opgehangen met de mededeling dat de sluiting was bedoeld om de crisis rond de massale geldopnames te verzachten. 'We zullen weer opengaan nadat we herboren zijn als een gezonde spaarbank door onze kapitaalvoorraad naar 8 procent te vergroten.'
Het is te hopen dat de financiële regulerende instellingen in China, Amerika en Europa het publiek nu haastig gaan verzekeren dat hier zoiets onmogelijk kan gebeuren, omdat onze banken 'in prima conditie' verkeren. Een rij van een miljard Chinezen die staan te dringen voor de pinautomaten is namelijk iets moeilijker te negeren dan de klanten van een paar Zuid Koreaanse banken. In Europa is men er in ieder geval niet helemaal gerust op; nog maar anderhalve week geleden berichtten we dat een hoog directielid van de Europese Centrale Bank openlijk zijn vrees uitsprak dat er dit jaar ook in Europa een bankrun zal komen (4).
Xander
Xander
(1) Zero Hedge
(2) The China Post
(3) The Korea Times
>
Bron: xandernieuws
Voeg toe aan: