Auteur: René Schoemaker
De Britse regering vernietigt binnen twee maanden de centrale vingerafdrukkendatabase, die is gekoppeld aan de identiteitskaart. Die wordt ongeldig. “We willen onze burgers hun vrijheid teruggeven.”
De minister van Binnenlandse Zaken Damian Green noemt de zo geheten Identity Card Scheme “het slechtste wat de overheid heeft kunnen doen. Het is opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur.” De Identity Card Scheme is een uitvloeisel van een wet uit 2006 en voorziet in het verstrekken van identiteitskaarten als vervanger voor het duurdere paspoort. De kaart is geldig in heel Europa.
De identiteitskaart was niet zozeer het probleem. dat was de koppeling met een centrale database waarin biometrische gegevens als vingerafdrukken werden verzameld. Die database wordt nu binnen twee maanden vernietigd. De identiteitskaarten zijn binnen een maand ongeldig. De Britse overheid gebruikt de komende maand om reisorganisaties en de andere Europese landen te informeren.
Handtekening van de Koningin
De wetswijziging werd gisteren van kracht nadat koningin Elisabeth II haar handtekening onder de Identity Documents Bill zette. Minister Green zei daarbij dat de nieuwe coalitieregering van liberalen en democraten de macht van de staat wil terugschalen en de burgervrijheden wil herstellen. “Dit is de eerste stap in het proces herstel en behoud van onze vrijheden”, zei Green.
Op de website van de Identity and Passport Services staat een klok die aftelt tot het moment dat de kaart niet meer geldig is. Burgers die naar Europa willen reizen, wordt verzocht een paspoort aan te schaffen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Identity Card Scheme de Britse belastingbetaler al 292 miljoen pond gekost. Daarentegen levert het schrappen ervan 835 miljoen pond op dat gereserveerd was voor toekomstige investeringen.
Nederland gaat door
De discussie over invoering van een centrale database met biometrische gegevens van burgers is daarmee in de UK voorlopig ten einde. In Nederland woedt die echter nog volop. De Nederlandse regering bouwt op dit moment aan een centrale database om de vingerafdrukken die nu nog worden bewaard op gemeentelijk niveau op te slaan. Over die centrale opslag hebben diverse politieke partijen op gemeentelijk niveau, in de Tweede Kamer en bij de Europese Commissie vragen gesteld. Daarnaast loopt er een rechtszaak van privacyorganisatie Privacy First tegen de Nederlandse staat.
Bron: webwereld.nl
Voeg toe aan: