Zoeken
 


Federal Reserve boekt $81 miljard winst

Laatste wijziging: woensdag 12 januari 2011 om 14:30, 4125 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 12 januari 2011

De Federal Reserve boekt een historische superwinst. De fed heeft het vorig jaar gepresteerd uit te groeien tot de winstgevendste bank in de geschiedenis.  In 2010 maakte de 'centrale bank' van Amerika 81 miljard dollar winst. De Amerikaanse schatkist profiteert er geweldig van. De enorme pakketten leningen die de Federal Reserve opkocht om de economie aan te zwengelen, blijken een geweldige cashcow.

In 2010 hebben de investeringen in dit papier $ 76,2 mrd (euro 59 mrd) opgebracht, 94% van de totale winst van de Fed. 'De Fed opereert als een hedgefonds.' Het Amerikaanse stelsel van centrale banken lijkt de kip met de gouden eieren gevonden te hebben.

Minister Timothy Geithner van financiën krijgt van de instelling $ 78,4 mrd toegeschoven, meldde de Fed maandagavond. Niet eerder heeft een aandeelhouder een dergelijk bedrag tegemoetgezien. Volgens analisten dekt de uitkering van de Fed aan de Treasury bijna 40% van de nettorente die de federale overheid vorig jaar moest betalen op haar staatsschuld. 'Dit is rente die de Treasury dus niet aan de Chinezen hoeft te betalen', schertste Fed-voorzitter Ben Bernanke voor een commissie van het Congres. Over 2009 bedroeg de bijdrage van de Fed aan de schatkist nog $ 47,4 mrd. Dat was ook al een record.

Voor de Nederlandse Staat zit zo'n meevaller er niet in. Weliswaar kocht de ECB, waarin de Nederlandsche Bank een belang heeft, ook leningen in de markt op, maar bij lange na niet zo veel als de Fed. Daar komt bij dat vorige maand besloten is dat alle centrale banken van de eurolanden juist geld moeten bijstorten om het eigen vermogen van de ECB op te krikken. De Nederlandse centrale bank moet tot eind 2012 euro 200 mln overmaken aan Frankfurt. Hoeveel winst de ECB heeft gemaakt met haar liquiditeitssteun voor de banken, is nog niet duidelijk, maar Fed-achtige bedragen worden niet verwacht.

Overigens is de uitkering die Geithner krijgt, niet direct een reden voor de ECB om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. 'De Fed opereert als een hedgefonds, zij het op rekening van de belastingbetaler', stelde John Cochrane van de universiteit van Chicago tegen The New York Times. 'Ze leent kort geld tegen heel lage rentes en investeert dat in langlopende staatsleningen, hypotheekobligaties en ander risicovol papier. Vorig jaar leverde dat veel geld op, maar onvermijdelijk komt de dag dat er juist geld verloren wordt.'

Volgens Charles Plosser, president van de centrale bank van Philadelphia, komt die dag snel. Hij is bang voor inflatie, wat het uitvoerend comité van de Fed dan dwingt hard op de rem te trappen. De rente kan flink oplopen en dan is het snel gedaan met de winst. Het recente nieuwe opkoopprogramma van staatsleningen moet daarom volgens Plosser worden gestaakt.

Via: Het Financiële Dagblad



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: