Zoeken
 


Dollar kan 20% dalen door nieuwe stimuleringen

Laatste wijziging: woensdag 3 november 2010 om 14:58, 3519 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 november 2010

Bill Gross, manager van Pimco (Pacific Investment Management Co.), het grootste obligatiefonds ter wereld, heeft in een interview met Reuters laten weten dat de dollar 20% van zijn waarde kan gaan verliezen in de komende tijd door de onconventionele nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve. Daarmee doelt Gross op QE2 (Quantitative Easing #2). Woensdag zal de Federal Reserve bekendmaken hoeveel geld het gaat printen om de economie te ondersteunen. Niemand weet precies hoeveel dollars er uit het niets zullen worden gecreëerd, maar de verwachting is dat het bedrag in eerste instantie tussen de 500 miljard en 1 biljoen dollar zal liggen. Al zijn er ook partijen die veel meer stimulus verwachten.

Het voornamelijk doel van de nieuwe stimuleringsmaatregelen is het verhogen van de inflatie, de Amerikaanse kerninflatie bevindt zich momenteel op het laagste punt in bijna 50 jaar. Door het vergroten van de geldhoeveelheid, dus door de creatie van nog niet bestaande dollars hoopt de Fed dat de inflatie weer enigszins zal stijgen. In tegenstelling tot de ECB heeft de Federal Reserve geen op zichzelf staande inflatiedoelstelling. Het hoofddoel van de Europese Centrale Bank is het handhaven van prijsstabiliteit, maar de Fed vindt economische groei veel belangrijker. Aangezien een groei van 2% (Amerikaanse groei in 3e kwartaal) niet genoeg is voor de Fed gaan ze een handje helpen door het opkopen van overheidsobligaties en andere securities.

'When a central bank prints trillions of dollars of checks, which is not necessarily what (a second round of quantitative easing) will do in terms of the amount, but if it gets into that territory --- that is a debasement of the dollar in terms of the supply of dollars on a global basis', aldus de man die een Total Return Fund van 252 miljard dollar onder zijn hoede heeft. Bill Gross waarschuwt beleggers dus ook voor een flinke waardevermindering van de dollar. Dit is natuurlijk ook iets waar Amerika baat bij heeft, omdat het gunstig is voor de export. Volgens Gross is het verstandig om dollars in te wisselen voor beleggingen in emerging markets, daar wordt namelijk nog flinke economische groei gerealiseerd.

Ook zal de rente op lange termijn heel laag blijven. De RBA, Reserve Bank of Australia verhoogde de rente vandaag nog met 25 basispunten tot 4,75%. Het was de eerste verhoging in de afgelopen 6 maanden. De Australische inflatie kwam uit op 2,8%, nog net binnen de bandbreedte van de centrale bank. De Australische dollar steeg flink in waarde door dit nieuws. Momenteel is een Australische dollar precies evenveel waard als een Amerikaanse dollar. Ook werd de rente in India verder verhoogd, het was de zesde renteverhoging van 2010. India, dat te maken heeft met hoge inflatie (8,6%) en voornamelijk hoge voedselinflatie (tussen de 15% en 20%), verhoogde de rente ook met 25 basispunten tot 6,25%.

Volgens 52% van de economen, die mee hebben gedaan aan een onderzoek van Bloomberg, zal de FED minstens 500 miljard in de economie pompen. 12,5% verwacht dat Bernanke met 50 tot 100 miljard dollar de economie zal gaan steunen en slechts 5% verwacht dat er geen extra geld meer zal bijkomen. Veel critici verwachten dat QEII niet veel impact zal hebben, omdat de eerdere stimuleringsmaatregelen ook niet goed hebben gewerkt. Voor een duidelijke uitleg over Quantitative Easing II, bekijk de video 'Fed to pump billions into economy van CNN.

Nog een aanrader om te lezen ---> QE2 risks currency wars and the end of dollar hegemony.



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: