AMSTERDAM – Verliefdheid is duidelijk meetbaar in het menselijk brein en ontstaat binnen een seconde. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw overzicht van hersenonderzoek naar gevoelens van liefde.
Als mensen een aantrekkelijke persoon zien, duurt het gemiddeld genomen 0,2 seconde voordat de eerste stoffen in hun hersenen meetbaar zijn die kunnen leiden tot verliefdheid. Het verliefde gevoel wordt uiteindelijk veroorzaakt door twaalf verschillende gebieden in het brein.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van West Virginia in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sexual Medicine naar aanleiding van een revisie van bestaand wetenschappelijk onderzoek met hersenscan-apparatuur.
Hart
“Deze bevinding bevestigen dat liefde een wetenschappelijke basis heeft”, verklaart onderzoekster Stephanie Ortigue in de Britse krant The Daily Telegraph. “Alleen werpen ze ook de vraag op: word je verliefd met je hart of met je hersenen?”
“Zelf zou ik zeggen dat het brein in de eerste plaats verliefd wordt, maar het hart is er ook bij betrokken, omdat het concept van liefde wordt gevormd door complexe processen die zich afspelen tussen hart en de hersenen”, aldus Ortigue
Moeder
Uit de studie blijkt verder dat verschillende soorten liefde ook een verschillende basis hebben in het brein.
Zo worden gevoelens van liefde tussen een moeder en een kind vooral aangestuurd door de midden-hersenen. Verliefdheid wordt onder meer veroorzaakt door het zogenaamde beloningscentrum in de hersenen, waar dopamine wordt geproduceerd.
Bron: nu.nl
Voeg toe aan: