ENSCHEDE - Gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar zijn waarschijnlijk in staat om in het lichaam tumorcellen te bestrijden. Wetenschappers van het medisch-technologisch onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente hebben de werkzaamheid van deze piepkleine goudstaafjes op celniveau aangetoond, zo maakte de universiteit dinsdag bekend. Proefdieronderzoek heeft uitgewezen dat de deeltjes lang genoeg in het lichaam kunnen blijven om kankercellen op te sporen.
Op de goudstaafjes zitten antilichamen in de vorm van eiwtten, die ervoor zorgen dat de staafjes zich aan een tumorcel binden. Met een bestaande medische techniek kan zo'n met goud behangen cel in het lichaam opgespoord worden. Vervolgens is het doel dat de goudstaafjes met infrarood licht gloeiendheet worden gemaakt, zodat ze de tumorcel vernietigen.
Een probleem bij het gebruik van de goudstaafjes was dat ze aan elkaar gaan klonteren. Om dat te voorkomen, werden ze behandeld met een bepaalde stof, die echter ook gezonde cellen bleek aan te tasten. De Twentse wetenschappers hebben nu een stofje gevonden, dat het klontereffect ook tegengaat, dat niet schadelijk is voor het lichaam en dat er bovendien voor zorgt dat de gouddeeltjes een poos onzichtbaar blijven voor het afweersysteem, zodat ze op de juiste plek kunnen komen.
De Twentse nanotechnologen werken in het 'goudonderzoek' samen met onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bron: telegraaf.nl
Voeg toe aan: