Het opzettelijk besmetten met geslachtsziekten van 1.500 Guatemalteken door de Verenigde Staten lijkt geen kwalificatie te hebben.
Er lijkt geen geschikte benaming te zijn om de experimenten te beschrijven die de Verenigde Staten, tussen 1946 en 1948, hebben uitgevoerd op 1.500 Guatemalteken die zonder hun toestemming geïnfecteerd waren met syfilis en gonorroe injecties.
Misschien dat het adjectief "misdaad tegen de menselijkheid", gebruikt door president Alvaro Colom toen hem naar zijn mening werd gevraagd over het onderwerp, enigszins de bedenkelijkheid raakt, zij het nog steeds onnauwkeurig, van zulke afwijkende feiten die de VS gisteren onthulde.
De resultaten van een onderzoek over wat er gedaan was door haar landgenoten kwamen dit jaar aan het licht toen professor Susan Reverby van het Wellesley College archiefstukken openbaarde die opmerkingen maakte over het experiment dat uitgevoerd werd door John Cutler de Amerikaanse arts van volksgezondheid.
Het doel van het onderzoek in Guatemala, dat werd gefinancierd door de U.S. National Institutes of Health en de Pan American Sanitary Office, de voorloper van de Pan American Health Organization, was nieuwe manieren te onderzoeken om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.
De kwetsbare personen van de experimenten (prostituees, soldaten, gevangenen en geesteszieken), waarvan nu gebleken is behandeld te zijn als “laboratorium muizen”, werden ook aangemoedigd om de ziekte verspreiden naar anderen en sommige die syfilis opgelopen hadden werden niet behandeld.
De ontdekking, met een in overvloed aan gruwelijke details, hebben Amerikaanse functionarissen getracht uit te leggen terwijl ze hun excuses aan de regering van Guatemala aanboden.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat het iets "onethisch" was en toonde verontwaardiging over het "verwerpelijke" onderzoek, betreurde "deze afschuwelijke praktijken" en zei dat "het gedrag getoond tijdens het onderzoek niet de Amerikaanse waarden en onze betrokkenheid tot mensenrechten weergeven".
En president Barack Obama vertelde president Colom per telefoon van zijn "diepe spijt over de experimenten". Obama maakte de "niet aflatende inzet” van zijn land bekend om ervoor te zorgen dat de huidige medische onderzoeken voldoen aan alle internationale juridische en ethische normen.
Nu zijn er kwalificaties en excuses in overvloed, en hoewel de feiten van de zaak 64 jaar geleden plaatsvonden, is de waardigheid van de Guatemalteekse bevolking besmet en hun eer vertrapt. Dit zal waarschijnlijk niet worden verholpen, ondanks al de verenigde commissies voor het openbaren van wat er gebeurd is.
Hoewel het overwegen over de mogelijkheid tot compensatie beslist gepast is, zou het veel wenselijker zijn dat daden van deze aard zich nooit meer voordoen.
Originele bron: sigloxxi.com
Bron: zaplog.nl
Voeg toe aan: