Zoeken
 


President Correa stelt oliereuzen ultimatum

Laatste wijziging: woensdag 8 september 2010 om 16:47, 2447 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 8 september 2010

De Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft de oliemaatschappijen die in zijn land actief zijn gemaand voor november van dit jaar een nieuwe overeenkomst voor het winnen van olie en aardgas te ondertekenen. Mochten ze dat niet doen dan dienen ze het land te verlaten, aldus het staatshoofd.

De regering van Ecuador onderhandelt momenteel met internationale oliemaatschappijen over nieuwe contracten. Daarmee wil president Correa weer controle krijgen over de oliebronnen in het land en een groter aandeel van de inkomsten voor zijn volk verzekeren.

"Wanneer zij (de oliemaatschappijen) blijven vertragen tot na het aangegeven tijdstip, zullen ze het land verlaten," aldus Correa tijdens een persconferentie in Guayaquil.

De president reageert daarmee op aanwijzingen dat enkele van de transnationale energiebedrijven het ondertekenen van nieuwe overeenkomsten willen vertragen omdat ze meer tijd nodig zouden hebben. Volgens Correa willen de bedrijven vooral langer blijven profiteren van de huidige voorwaarden.

De Ecuadoraanse regering volgt met de nieuwe contractbesprekingen het voorbeeld van Venezuela en Bolivia. Ook die twee Zuid-Amerikaanse landen hebben nieuwe contracten onderhandeld om van de ongunstige, neoliberale voorwaarden af te komen.

In Venezuela heeft president Hugo Chávez zelfs de volledige controle over een deel van de olievelden terug in handen genomen. Met de grotere inkomsten worden nieuwe sociale programma's voor de armoedebestrijding betaald. Ook in Bolivia bezorgde president Evo Morales zijn bevolking nieuwe inkomsten door een groter deel van de aardgaswinsten op te eisen.

De handelswijze van de drie arme landen (en ook van bijvoorbeeld Brazilië) is illustratief voor het nieuwe zelfbewustzijn waarmee men in Zuid-Amerika optreedt tegen de door de koloniale energiebedrijven opgelegde voorwaarden, waardoor Westerse en Chinese bedrijven in het verleden de grondstoffenrijkdom konden plunderen.

Als reactie op dit nieuwe zelfbewustzijn wordt vooralsnog 'slechts' (zichtbaar) gereageerd met een hetze in de Westerse staatsmedia. Ook heeft de regering van de VS haar militaire aanwezigheid in Columbia verstevigd. Van een serieus conflict of militair ingrijpen van de VS is vooralsnog geen sprake. Wel zouden er al meerdere keren aanslagen tegen Chavez (1) (2) en Morales (1) (2) verijdeld zijn. Men kan er dan ook met enige zekerheid van uitgaan dat Westerse geheime diensten momenteel zeer actief zijn om de machtsposities van Correa, Morales, Chavez en Lula te ondermijnen.

Originele bron: Reuters.com



Bron: zonnewind.be

Voeg toe aan: