Zoeken
 


Hightech theezakje redt miljoenen levens

Laatste wijziging: dinsdag 31 augustus 2010 om 12:49, 3977 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 31 augustus 2010

Meestal wordt water bruiner als je er een theezakje in hangt, maar nu worden er theezakjes ontwikkeld waar je water juist schoner van wordt. Dit nieuwe theezakje gebruikt nano-vezels om vuil en bacteriën uit water te filteren. En omdat het super goedkoop gemaakt kan worden, kan het een oplossing zijn voor miljoenen mensen die geen schoon drinkwater hebben.

Het hightech minifilter dat is ontworpen in Zuid Afrika lijkt op een theezakje, zowel qua grootte als qua vorm. ‘Het is gevuld met actieve carbonkorrels, en het zakje zelf is van nano-fibers met een coating die ziektekiemen kan doden’, zegt Marelize Botes, één van de onderzoekers.

 

Minder dan een halve cent

Elk zakje kan één liter water zuiveren en kost minder dan een halve cent. Door het zakje in de hals van een fles te hangen kan op een simpele manier water gezuiverd worden.

Zo simpel als het gebruik, is de techniek er achter niet. Nano-fibers zijn een miljardste van een meter breed, dat is ongeveer zo breed als één honderdste deel van een menselijke haar. Deze nano-techniek vraagt dus nogal wat precisie en de mogelijkheden ervan zijn nog volop in onderzoek. In vele laboratoria wordt onderzocht hoe de nanotechnologie producten kan verbeteren, zoals bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedsel of coatings die ramen isoleren.

 

Nano-techniek

Het goedkope en effectieve waterfilter is ontwikkeld door onderzoekers van de Zuid Afrikaanse universiteit Stellenbosch, om Afrikanen zonder drinkwater te helpen. Van de 680 miljoen mensen in Afrika heeft bijna de helft geen toegang tot drinkwater. Watergedragen ziektes, zoals cholera en diarree, zijn hier een groot probleem.

Het theezakje zou ook een oplossing kunnen zijn bij overstromingen zoals nu in Pakistan. Hier is er geen gebrek aan water maar wel aan drinkwater. En omdat de theezakjes heel wat minder wegen dan een liter water, kunnen ze makkelijker verspreid worden. Het ontwerp is alleen nog niet klaar voor massaproductie. Er is een patent op aangevraagd en de productie zal waarschijnlijk eind 2010 beginnen.

 

Professor Cloete laat zien hoe het werkt:

Attentie: aquariusage.com



Bron: nl.odemagazine.com

Voeg toe aan: