Zoeken
 


Zeep en was maken superbatterij

Laatste wijziging: maandag 16 augustus 2010 om 11:17, 3827 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 augustus 2010

Door oleïnezuur, de voorganger van zeep, en was te gebruiken bij de fabricage kan de capaciteit van een lithium ionbatterij (of nauwkeuriger: lithium-ion accu, ze kunnen immers opgeladen worden) met 50% omhoog, ontdekte de onderzoeker Daiwon Choi met zijn team.

Het probleem teistert lithium-ionaccu’s al sinds ze bestaan. De theoretische capaciteit wordt bij lange niet gehaald. Lithiumionen verlaten het metaaloxide en slurpen elektronen op. Tijdens het gebruik van de batterij dumpen de lithiumionen hun elektron (daar komt het vermogen van de batterij vandaan) en wurmen zich terug in het metaaloxide. Dat proces kost heel veel weerstand en dus vermogen, dertig procent of meer.

Zonde, dacht Choi. De deeltjes moeten een stuk kleiner worden, dan wordt de reis voor lithiumionen en elektronen een stuk korter. Probleem: om dergelijke kleine deeltjes te maken zijn zeer lage temperaturen nodig en bij dergelijke lage temperaturen rangschikken de metaaldeeltjes zich niet meer netjes, wat zorgt voor elektrische lekken en extra weerstanden in het uiteindelijke product en dus vermogensverlies. Choi loste dit probleem op met oleïnezuur (waar zeep van wordt gemaakt) en paraffine, waardoor ook bij lagere temperaturen de metaaldeeltjes zich konden rangschikken. Door de temperatuur langzaam te verhogen tot 400 graden Celsius verdampten de paraffine en oleïnezuur. Nog een voordeel: het proces vindt plaats in één stap, waardoor het goedkoop is uit te voeren voor producenten. Een nadeel is wel de lange laadtijd: het optimale vermogen werd bereikt bij meer dan een dag ontlaadtijd.

Bron / Lees verder: Faqt.nl



Voeg toe aan: