Zoeken
 


Chinees ratingsbureau beoordeelt VS als blut en bijna failliet

Laatste wijziging: woensdag 28 juli 2010 om 11:11, 4249 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 juli 2010

De in het Westen heersende gedachte is dat de Chinese economie totaal afhankelijk is van de export naar de VS en dat de Chinezen daarom geen andere keus hebben dan -door middel van het blijven kopen van staatsobligaties- de grootste kredietverstrekker van de VS te blijven. Wat veel westerlingen echter maar niet schijnen te willen begrijpen is dat China op een hele subtiele en omzichtige manier bezig is de knellende band met de VS los te maken. Een duidelijk teken aan de wand is het feit dat het belangrijkste Chinese kredietratingsbureau Dagong de VS een extreem lage beoordeling heeft gegeven. 'De VS is blut en bijna failliet,' aldus Dagong voorzitter Guan Jianzhong.

Sinds het instorten van de huizenmarkt in de VS in 2007 groeit in China het verzet tegen de drie toonaangevende Westerse ratingsbureaus Moody's, Standard & Poor's en Fitch. Deze ratingsbureau's zagen de instorting van de achteraf waardeloze subprime-hypotheken -en aanverwante financiële producten- niet aankomen, waardoor deze tot op het laatste moment een topbeoordeling kregen.

Westerse ratingbureau's niet betrouwbaar
De Chinezen lijken er nu van overtuigd dat dit geen ongelukkig toeval was, maar dat er doelbewust gerommeld wordt met het geven van beoordelingen. 'De Westerse ratingbureaus zijn gepolitiseerd, zeer ideologisch en houden zich niet aan objectieve standaarden,' aldus Guan in een interview met de Financial Times. 'China is de grootste kredietverstrekker in de wereld. Met de opkomst en nationale vernieuwing van China zouden wij ons zegje moeten kunnen doen over hoe de kredietstatus van landen beoordeeld moeten worden.'
 
'De financiële crisis ontstond omdat de ratingbureau's de risico's niet goed weergaven, waardoor het hele Amerikaanse financiële systeem op de rand van instorten belandde en er enorme schade werd toegebracht aan de VS en aan haar strategische belangen.' De voorzitter van Dagong Global Credit Rating heeft daarnaast zware kritiek op het zogenaamde 'rating shopping' van bedrijven die hun diensten aanbieden aan het beoordelingsbureau dat hen de beste rating geeft.

Recent kwamen de kredietbeoordelaars opnieuw onder vuur te liggen omdat ze te traag waren met het downgraden van sommige Europese landen -zoals Griekenland, Portugal en Spanje- die vanwege hun enorme schuldenlast in grote financiële problemen terecht zijn gekomen. Zo heeft Spanje bij Moody's nog steeds een AAA-rating. Veel beleggers denken inmiddels dat de ratingbureau's huiverig zijn om bepaalde landen, met de VS en Groot Brittannië voorop, een lagere beoordeling te geven, omdat ze daarmee onder grote politieke druk zouden komen te staan.
 
Dagong: VS is blut en bijna failliet
Daarom publiceerde het private Dagong afgelopen week een eigen beoordelingslijst van de financiële situatie van diverse landen - volgens het bureau een unicum in de geschiedenis. De resultaten wijken enorm af van die van de drie gevestige Westerse ratingsbureau's. China staat bijvoorbeeld hoger dan de VS, Groot Brittannië, Japan, Frankrijk en de meeste andere belangrijke economiën, wat aangeeft dat Dagong van mening is dat China politiek en economisch stabieler is dan deze landen.
 
Volgens voorzitter Guan is de beoordelingsmethode van zijn bureau gedurende de laatste vijf jaar ontwikkeld en weerspiegelen de resultaten een objectievere beoordeling van de fiscale en politieke positie van een land, de economische macht, de buitenlandse (valuta)reserves, de schuldenlast en de mogelijkheid om de welvaart in de toekomst te waarborgen. 'De VS is een pure schuldennatie, blut en bijna failliet, maar de ratingbureau's geven het land nog steeds een hoge beoordeling,' schamperde Guan. 'De enorme militaire uitgaven van de VS worden gefinancierd met geleend geld. Dat is niet vol te houden.'
 
Het Chinese staatspersbureau Xinhua reageerde zeer enthousiast op de beoordelingen van Dagong, en zag het als een belangrijke stap in het doorbreken van de monopoliepositie van de Westerse ratingsbureau's, waar China volgens hen lange tijd het 'slachtoffer' van is geweest. 'Zoals de VS door middel van geweld de wereld veroverde heeft Moody's de wereld gecontroleerd door haar dominantie op het gebied van kredietbeoordelingen,' concludeerde een redacteur van Xinhua.

China werkt heimelijk toe naar ondergang VS

China is al enige jaren bezig met zich op een heimelijke maar zeer effectieve wijze los te maken van de afhankelijkheid van de VS en het Westen. Nee, de Chinezen dumpen niet ineens al hun Amerikaanse staatsobligaties, omdat dit wereldwijde financiële paniek zou veroorzaken waarmee ze zichzelf net zo hard zullen raken als ieder ander land. In plaats daarvan worden stelselmatig grote hoeveelheden goud aangekocht en vinden er langzame maar onmiskenbare verschuivingen plaats in de buitenlandse valutareserves, die hoofdzakelijk uit Amerikaanse dollars bestaan - nóg wel.

Op de financiële markten is er daarom een niet direct zichtbare strijd gaande om de werelddominatie, en lijkt China daarbij -mogelijk gebruik makend van onder andere derivaten zoals Credit Default Swaps- in het voordeel. Het zou heel goed kunnen dat China op een bepaald moment bereid is om één of twee nationale schaakstukken te offeren als daarbij de definitieve ondergang van de VS wordt bewerkstelligd, zonder dat dit per definitie leidt tot een militair treffen tussen beide landen. Want op dat terrein is Amerika China nog altijd verre de baas.

Ook bondgenoot Europa slachtoffer van hebzucht Wall Street
Het zijn echter niet alleen de Chinezen die zich in toenemende mate verzetten tegen het schandalige bedrog van de financiële elite op Wall Street en bij de ratingsbureau's, waar behalve de Amerikaanse burgers ook die van de hele wereld slachtoffer van zijn geworden. De meeste Amerikanen hebben echter geen oog voor het feit dat zelfs traditionele bondgenoten in Europa, Zuid Amerika en Azië zich langzaam beginnen af te keren van de Verenigde Staten en Groot Brittannië.
 
'Een grote fout,' vindt analist Jesse in een artikel op 'The Market Oracle'. 'Dit is zó typisch voor de Amerikaanse korte-termijn mentaliteit, die worden gedreven door hebzucht, oneerlijkheid en zelfbedrog... Maar heeft Europa een andere keus dan te accepteren wat de Anglo-Amerikanen hen voorschotelen? Het is slikken of stikken. En is een valuta oorlog immers niet verschrikkelijk? Maar (Europeanen), het loont nooit om een 'schaakbord mentaliteit' te hebben als je tegenstander vol in de aanval gaat.'
 
 
Xander
 


Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: