De waarde van Dow Jones index wordt bepaald door de uitkomst van een breuk. De variabelen die dus van invloed zijn op de dow jones index zijn dus de teller en de noemer.
Dow Jones index = teller / noemer = (som van de waarde van 30 aandelen) /
Dow Divisor = (x1 + x2 …..+ x30) / Dow Divisor
Er vinden wijzigingen in de teller plaats, waardoor de noemer aangepast moet worden om dezelfde indexwaarde te behouden:
Wijzigingen in de teller worden veroorzaakt door:
- Een wijziging van het aandelenmandje in de index; De wijziging in de index wordt bepaald door een select clubje journalisten van The Wall Street Journal die beslissen welke bedrijven deel uitmaken van invloedrijkste beursindex ter wereld. Wijzigingen in het mandje vinden vaak plaats in de versnellingsfase van een transitie.
- Door een aandelensplitsing: De aandelensplitsing wordt bepaald door het bedrijf zelf; Wanneer aandelen te duur en dus minder goed verhandelbaar besluit een bedrijf om vaak te splitsen. Aandelensplitsingen vinden vaak plaats bij “jonge” bedrijven in de versnellingsfase van een transitie.
In feite is het heel eenvoudig:
Dow index = teller / noemer = som van de waarde 30 aandelen / Dow Divisor = (x1 + x2 …..+ x30) / Dow Divisor
De teller bij het berekenen van de index wordt dus veranderd bij:
1: Bij een wijziging van het aandelenmandje
2: Bij een aandelensplitsing.
Omdat de uitkomst van de index bij een wijziging of een splitsing een dag later hetzelfde moet blijven, anders ontstaat er een hiaat in de index-grafiek, wordt telkens de noemer, de Dow Divisor, aangepast.
In de versnellingsfase van de 3e industriële revolutie, 1980 – 2010, is het mandje van 30 aandelen bijna volledig vervangen en hebben er vele aandelensplitsingen plaats gevonden, waardoor de noemer, de Dow Divisor, een heel klein getal is geworden en daardoor de uitkomst van de breuk, de Dow jones index erg groot.
Dow-index_1985 = (x1 + x2 + ........+x30) / 1.116
Dow-index_2010 = (x1 + x2 + ........ + x30) / 0,132319125
De exponentiële stijging in de jaren negentig is dus rekenkundig te verklaren. De grafiek van de Dow Jones is een prachtig voorbeeld van Fictional Truth.
De hele wereld kijkt dus elke dag naar deze fata morgana.
Bekijk hier een verdere uitdieping van het bovenstaande in het Artikel ‘Nieuwe beurskrach een wetmatigheid?’ geschreven door Wim Grommen voor ‘Tijdschrift voor het economisch onderwijs’.
Voeg toe aan: