Zoeken
 


Monsanto Bergschenhoek geblokkeerd

Laatste wijziging: woensdag 26 mei 2010 om 15:49, 2887 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 mei 2010

Maandagochtend blokkeerden de actiegroep 'Verdelg Monsanto' met een veertigtal mensen beide poorten van de Monsanto-vestiging nabij Rotterdam. De actievoerders willen dat Monsanto zich terugtrekt uit de zadenmarkt en eisen een einde aan patenten op zaden en  levende organismen. Op het moment wordt, onder druk van agro-chemische multinationals als Monsanto, in de EU gewerkt aan regelgeving die het voor grote bedrijven makkelijker maakt de zadenmarkt te overheersen.

De blokkade vindt plaats bij het voormalige De Ruiter Seeds, opgekocht door Monsanto in 2008. In deze vestiging bevinden zich onderzoekslaboratoria, kantoren, kassen en een centrale opslag van zaaigoed. Werknemers en klanten worden bij aankomst opgevangen met koffie en uitleg.

Wereldwijd heeft het chemieconcern Monsanto 23% van de zaai-en pootgoedmarkt in handen. In de afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf drie grote internationaal opererende zaaigoedbedrijven in Nederland opgekocht: De Ruiter Seeds, Western Seed en Seminis. Daardoor beheerst Monsanto nu ook de wereldmarkt voor groentezaden.  “Boeren en tuinders worden steeds afhankelijker van grote zaadbedrijven. Gepatenteerde zaden maken dat alleen maar erger,” zegt Flip Vonk, werkzaam op een tuinderij en aanwezig bij de actie.

Monsanto is een chemisch bedrijf dat groot geworden is door de productie van pesticiden, Agent Orange en PCB’s. Na talloze schandalen rond deze chemische middelen heeft het bedrijf een nieuwe marktstrategie gevonden: ontwikkeling en verkoop van gepatenteerde, genetisch gemanipuleerde gewassen.

Genetische manipulatie wordt vaak gepresenteerd als oplossing voor het voedselvraagstuk. Ondanks 15 jaar teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen kende de wereld in 2009 een recordaantal hongerende mensen. Gentechteelt geeft geen grotere opbrengst. “Het voedselprobleem vraagt om heel andere oplossingen. We moeten weg van de grootschalige chemische landbouw. Nodig is een radicale omslag naar lokale voedselproductie in evenwicht met de natuur, zonder pesticiden en zonder genetisch gemanipuleerde gewassen. Een wereld zonder Monsanto is een stap in de goede richting,” aldus Miranda de Boer van Verdelg Monsanto.



Bron: duurzaamnieuws.nl

Voeg toe aan: