Zoeken
 


Klopt Einsteins algemene relativiteitstheorie?

Laatste wijziging: maandag 10 mei 2010 om 10:26, 3170 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 10 mei 2010

Drie ruimtesondes vliegen vijf miljoen kilometer uit elkaar en vuren laserstralen op elkaar af. Waarom? Om te onderzoeken of zwaartekrachtsgolven bestaan. Als wetenschappers zwaartekrachtsgolven vinden, dan is Einsteins algemene relativiteitstheorie helemaal correct. Als ze hier niet in slagen, dan heeft de beroemde wetenschapper een steekje laten vallen.

Volgens de algemene relativiteitstheorie is het mogelijk dat zwaartekracht door de ruimte golft, bijvoorbeeld bij een grote supernova-explosie. Wanneer er zwaartekrachtsgolven optreden bij grote explosies, dan ontstaat er een tijdelijke ruimtevermeerdering. Bij implosies ontstaat een tijdelijke ruimtevermindering.

Ruimtevaartorganisaties NASA en ESA gaan samenwerken om te onderzoeken of zwaartekrachtsgolven bestaan. Drie ruimtesondes vliegen in formatie om de zon. In deze ruimtesondes bevinden zich zwevende kubussen van platina. De sondes vuren laserstralen af, die gebruikt worden om de afstanden tussen de kubussen te bepalen. Wanneer de tijd varieert door zwakke zwaartekrachtsgolven, wordt Einsteins theorie volledig bevestigd.

Wetenschappers hebben een aantal voorspellingen van Einsteins algemene relativiteitstheorie al bevestigd, zoals dat licht buigt door zwaartekracht, dat zwaartekracht met een constante snelheid reist, dat tijd verandert door zwaartekracht en dat ruimte en tijd kunnen buigen.

De Laser Interferometer Space Antenna, kortweg LISA, gaat op zoek naar de zwaartekrachtsgolven. Wetenschappers zijn begonnen met de bouw van de instrumenten. De ruimtesondes worden mogelijk pas na 2020 gelanceerd.

Bronmateriaal: "Largest scientific instrument ever built to prove Einstein's theory of general relativity" - Telegraph.co.uk



Bron: scientias.nl

Voeg toe aan: