Recent was ik aanwezig bij de de officiele opening van Energyhouse de Mirre Veldhoven. Het toepassen van verschillende duurzame technieken moet ervoor zorgen dat het huis volledig losgekoppeld van het electriciteits- en gasnet in haar eigen energiebehoefe kan voorzien. Een sterke visie en intensieve samenwerking vormden de basis voor het succes van dit gedurfde project.
Het idee
Het idee voor het energieneutrale huis ontstond bij OTB en werd voortgezet door Cees Collart van Energyhouse B.V.. De energievoorziening op basis van fossiele brandstoffen wordt steeds duurder: nu spendeert een gemiddeld gezin al een vol maandsalaris per jaar aan energie en binnen zes jaar zullen dit twee maandsalarissen zijn! Ook zorgen fossiele brandstoffen voor een grote afhankelijkheid, niet alleen van je energieleverancier, maar ook van de delen van de wereld waar deze brandstoffen vandaan komen zoals Rusland en het Midden-Oosten. Daarbij zorgt het gebruik van fossiele brandstoffen voor de uitstoot van CO2 met als gevolg een onstabiel klimaat. De vraag onstond of en hoe het mogelijk was om een huis te bedenken dat geheel onafhankelijk is van het energienet, op basis van bestaande technieken, met behoud van comfort. Lies de Groot van woningstichting Aert Swaens en wethouder Nicole Ramaekers van de gemeente Veldhoven vonden dit ook een interessante uitdaging en gezamenlijk met Energyhouse BV zorgden ze ervoor dat het eerste volledig onafhankelijke energieneutrale huis van Nederland op ware schaalgrootte in Veldhoven gerealiseerd kon worden. Dit gebeurde overigens in nauwe samenwerking met Mansveld, Gebr. Van Hout, Visietech, Brainport, OTB Solar, Hurks en Philips. Zie ook een eerder artikel op OliNo over het EnergyHouse concept.
Op 26 februari 2010 werd het Energyhouse formeel opgeleverd. In de ochtend was er een programma in de raadszaal van het gemeentehuis in Veldhoven. De opening werd gedaan door Europarlementarier Lambert van Nistelrooij, onder meer verantwoordelijk voor het programma ‘energie, technologie en innovatie’. De initiatiefnemers werden geprezen voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Na de opening volgde een lezing over duurzaamheid van ‘Zakenvrouw van het jaar’ Meiny Prins. Haar bedrijf Priva heeft al 50 jaar ervaring met energie- en klimaatbeheersing in kassen en bedrijfsgebouwen. Vervolgens werd er in de vorm van een debat besproken hoe de keten beter kan samenwerken om energieneutrale woningbouw daadwerkelijk succesvol op te schalen. Het debat werd gevoerd door Harry Hendriks van Philips, Meiny Prins van Priva, duurzaamheids ambassadeurs en installateurs Mansveld en van Hout, Veldhovens or- en milieuwethouder Nicole Ramaekers en ASN Bank ambassadeur Dorine Putman-Devilee.
Bron / Lees verder: olino.org
Voeg toe aan: