Fysici hebben bijzondere vreemde materie gevonden. Het gaat om een antihypertriton die bestaat uit antimaterie en vreemde quarks. De vreemde materie is na de oerknal niet meer gevonden in het heelal. Als wetenschappers genoeg van deze deeltjes creëren en bestuderen, dan kunnen belangrijke vragen over de oerknal opgelost worden. Een van deze vragen is: waarom bestaat het heelal eigenlijk uit materie?
Een triton is de kern van tritium (waterstof-3) en bevat een proton en twee neutronen. Een neutron bestaat uit drie quarks: twee down-quarks en een up-quark. In een hypertriton is een van de neutronen vervangen door een Lambda-hyperon. Een Lambda-hyperon bestaat net als neutronen uit drie quarks, maar dan uit een down-quark, een up-quark en een strange quark. De eerste hypertriton werd vijftig jaar geleden in een laboratorium gevonden.
In het Brookhaven National Laboratory gebruiken wetenschappers de Relativistic Heavy Ion Collider om gouden atomen op elkaar te laten botsen op hoge snelheid. De energie die bij de botsingen vrijkomt creëren nieuwe deeltjes in een quark-gluon plasma. Dezelfde plasma die microseconden na de oerknal aanwezig was in het heelal.
De antihypertriton is een hypertriton waarin up, down en strange-quarks zijn vervangen door antimaterie equivalenten, zoals anti-up, anti-down en anti-strange-quarks.
Bij honderd miljoen botsingen vonden wetenschappers zeventig antihypertritonen. De antihyperdeeltjes verdwenen echter zo snel, dat wetenschappers alleen de afvalproducten van het deeltje konden opvangen.
Bronmateriaal: "Strange Antihyperparticle Created" - University of California, Davis
Bron: scientias
Voeg toe aan: