De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich uitgesproken voor DNA-tests bij iedereen die door de politie gearresteerd wordt. Daarmee jaagt hij burgerrechtenactivisten opnieuw tegen zich in het harnas.
Obama sprak zich uit voor de nationale DNA-databank in een televisie-interview. "Het is wat we moeten doen", zei hij. "Een nationale databank is belangrijk omdat we nu individuele staten hebben die over een database kunnen beschikken. Maar als je die niet met de buurstaat deelt, heb je een kerel uit Illinois die Indiana binnenrijdt, en de staten wisselen geen data uit."
Mensenrechten
Met de uitspraken jaagt Obama mensenrechtenactivisten tegen zich in het harnas. De DNA-stalen zouden immers afgenomen worden bij de arrestatie van een verdachte, en zich dus niet beperken tot veroordeelde criminelen. "Het is een verschrikkelijk idee", vindt Bill Quigley van het Centrum voor Grondwettelijke Rechten. "Het is alsof je een blanco cheque geeft aan de overheid".
Voorstanders van de DNA-stalen vergelijken de praktijk met het afnemen van vingerafdrukken, wat al decennia lang gebeurt in de VS. Maar de Amerikaanse Unie voor de Burgervrijheden (ACLU) wijst erop dat er grote verschillen zijn tussen de twee praktijken. Vingerafdrukken wijzen immers enkel op de identiteit van een verdachte, terwijl het DNA-profiel veel meer informatie geeft, onder meer over familiebanden en gezondheidsrisico's.
Het is de zoveelste teleurstelling voor mensenrechtenactivisten in de Verenigde Staten, die veel van Obama verwacht hadden op het vlak van de mensenrechten. Onder meer door zijn beslissingen rond de controversiële Patriot Act en het openhouden van de gevangenis in Guantanamo krijgt de president de kritiek dat zijn beleid nauwelijks verschilt van dat van zijn voorganger, George W. Bush.
Joren Gettemans
Bron: duurzaamnieuws
Voeg toe aan: