Het verzet tegen biotechnologie in de wereld groeit, onder andere door de agressieve methoden van het bedrijf Monsanto.
Volgens Juriaan Kamp en Tijn Touber zijn die producten gevaarlijk, niet nodig voor de bestrijding van honger in de wereld en leveren ze geen bijdrage aan het milieu.
BIOTECHNOLOGIE geldt als een veelbelovende nieuwe sector van de economie. Ministers spreken van een speerpunt van hun beleid. In een wereldeconomie waarin landen zich nauwelijks kunnen onderscheiden, wordt de biotechnologie aangeprezen als de industrie van de toekomst. Die behoefte aan een nieuwe 'tak van sport' om in te kunnen uitblinken, vertroebelt het zicht op de gevaren van het onbeperkt manipuleren met de natuur en op het veilige en schone alternatief van de biologische landbouw.
Het verzet in de wereld tegen de biotechnologie groeit, niet in de laatste plaats als gevolg van de agressieve praktijken van de aanvoerder van deze nieuwe technologie-sector: het Amerikaanse bedrijf Monsanto, nog bekend van het beruchte ontbladeringsmiddel Agent Orange waarmee het Amerikaanse leger dertig jaar geleden Vietnam besproeide. Waar in Europa overheden zich nog terughoudend opstellen tegenover biotechnologische experimenten, gaan Monsanto en de Amerikanen met volle kracht vooruit.
In de VS zijn al vele gemanipuleerde soorten officieel toegelaten. Op miljoenen hectaren worden inmiddels genetisch gemanipuleerde mas, soja, katoen en koolzaad commercieel verbouwd. Meer dan 15 procent van de Amerikaanse sojabonen komt voort uit genetisch gemanipuleerde zaden. En Monsanto houdt dat proces streng in de hand. De grootste troef van het bedrijf is het bestrijdingsmiddel Roundup dat al 25 jaar op de markt is en waarvan de omzet nog steeds jaarlijks met 20 procent stijgt.
Inmiddels brengt het bedrijf Roundup Ready zaden op de markt, die resistent zijn tegen het Roundup gif. Alles gaat dood, behalve het gemanipuleerde gewas. De resistente zaden en het bijbehorende gif zijn exclusief bij Monsanto te verkrijgen. Iedere boer die het zaad wil zaaien, moet een contract met de onderneming tekenen om alleen nog maar Monsanto's zaad te gebruiken. Voor de naleving van die contracten maakt het bedrijf gebruik van particuliere politie.
Met behulp van de Amerikaanse regering rukt Monsanto ook elders in de wereld op. In ontwikkelingslanden natuurlijk, die gemakkelijk onder druk zijn te zetten maar ook de Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheidszorg klaagde onlangs over een 'agressief' bezoek van de Amerikaanse ambassadeur in Wellington. En het Britse parlement toonde zich recent eveneens not amused over de voortdurende dreigementen uit de VS. Maar met behulp van een pr-bureau slaagt Monsanto er vooralsnog aardig in de strategie om in Nederland 'geen slapende honden wakker te maken' ondanks het feit dat in koekjes, beschuit, pindakaas, vissticks, diepvriespizza's en tal van andere producten inmiddels al gemanipuleerde Monsanto-soja is verwerkt.
Bron / Lees verder: newearthnews
Voeg toe aan: