Gauw iemand anders aanwijzen als er iets mis gaat, bederft de cultuur in een bedrijf.
Je doet je best, maar soms gaat er in het werk iets heel erg mis. Kan gebeuren nietwaar? De beste oplossing is dan om onmiddellijk de verantwoording op je te nemen en de fout voor zover mogelijk te herstellen, zo blijkt uit onderzoek. Anderen zijn dan meestal wel bereid om je te helpen, waardoor de kans op succes groter wordt.
Subtiel
Iedereen weet dat het zo moet, maar in de praktijk gaat het vaak anders. Dan is de neiging groot om de schuld bij een ander te leggen. Meestal terloops, op een subtiele manier. Als hij niet … dan zou ik…. De reden om gauw de schuld in de schoenen van een ander te schuiven is onzekerheid, schaamte en angst voor repercussies.
Voorbeeld
Wie leiding geeft doet er goed aan rekening te houden met dit psychologische mechanisme. Hoe? Door in de eerste plaats zelf het goede voorbeeld te geven. Dat is hoe dan ook regel 1 van goed leiderschap.
Neem dus altijd zelf duidelijk de schuld op je als je een fout maakt. Schuif de verantwoordelijkheid voor fouten niet door naar anderen.
Bron / Lees verder: Elsevier.nl
Noot redactie:
Deze regel zou je kunnen toepassen op elk moment, elke situatie je hele leven lang. Neem je eigen verantwoordelijkheid en wees eerlijk. Gooi je angsten aan de kant.
Voeg toe aan: