Zoeken
 


Food, Inc.

Laatste wijziging: woensdag 9 december 2009 om 18:48, 4007 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 december 2009

Food Inc. is de finale onthulling van alles wat de Amerikaanse voedselsindustrie voor de consument verborgen houdt. Een dodelijke aanval op een pervers productiesysteem.

Documentaires over de voedingsindustrie doen het goed. Na Super Size Me, Our Daily Bread en We Feed the World is er een nieuwe film die de sector doorlicht. Food Inc. grijpt rechtstreeks naar de keel, draait de maag binnenste buiten en schreeuwt om een voedselrevolutie.

De afgelopen 10 jaar is de manier waarop we ons eten produceren meer veranderd dan in de 10.000 jaar daarvoor. Dat is de bottom line van Food Inc.

Hoe Mc Donalds het platteland hervormde
Volgens Eric Schlosser, de auteur van Fast Food Nation, begon de omwenteling toen de familie Mc Donalds in de jaren '30 de keuken van hun hamburgertent organiseerden als de productielijn van een fabriek. Koken werd bandwerk dat door ongeschoold, goedkoop en gemakkelijk inwisselbaar personeel kon worden gedaan. Dit businessmodel werd zo succesvol dat Mc Donalds uitgegroeide tot de grootste afnemer van rundsvlees in de VS. Aangezien elke hamburger hetzelfde moest smaken, moesten alle runderen op dezelfde manier geproduceerd worden. Schaalvergroting en massaproductie werden de regel en er was geen weg meer terug. Vandaag controleren vier multinationals 80% van de voedselindustrie.

Illegale arbeid
Tar Heel is een achtergesteld plaatsje in North Carolina dat het grootste slachthuis van de wereld huisvest. Er worden dagelijks 32.000 varkens gedood, 2000 per uur. Met een verborgen camera gaan we naar binnen en zien dat de omstandigheden niet alleen voor de dieren, maar ook voor de arbeiders onmenselijk zijn. Blijkbaar is de vleesindustrie een van de gevaarlijkste sectoren in de VS met het grootste aantal ongelukken. Dat is niet verwonderlijk als je ziet hoe snel de uitbeenders met hun messen tekeer gaan. Het zijn Mexicaanse illegalen. Dat komt de vleesbedrijven goed uit, want illegalen stellen geen hoge eisen en kunnen bij geen enkele instantie terecht.

Waarom vlees minder kost dan groente
In de VS kost een broccoli 1,29$ en een hamburger maar 1$. Hoe kan dat? Met de intensivering van de veeteelt is men koeien mais en soja beginnen voeren. Dat zijn goedkope gewassen omdat ze enorm gesubsidieerd worden. Hierdoor is de prijs van vlees kunstmatig laag en eet men in de VS gemiddeld honderd kilo vlees per jaar en nauwelijks groente. Maar mais zit ook in cola, ketchup, pasta, chocoladerepen, noem maar op. Eric Schlosser noemt dit de 'illusie van de diversiteit': het enorme aanbod in de supermarkt wekt de indruk dat we een overvloed aan keuze hebben, maar uiteindelijk is het allemaal terug te brengen tot mais.

In Food Inc. worden prachtige beelden afgewisseld met getuigenissen van boeren, consumenten en experts. Vanuit verschillende invalshoeken wordt de voedselindustrie belicht. De schuldenspiraal die boeren slaaf maken van multinationals, de omstreden patentwetten voor zaden, de risico's van massaproductie op de volksgezondheid, het lobbywerk en de intimidaties, het komt allemaal aan bod in deze magnifieke documentaire.

De oplossingen zijn er!
Maar wees gerust, Food Inc. is zeker geen film om depressief van te worden. Uiteindelijk is het de consument die beslist hoe voedsel geproduceerd worden. Drie keer per dag brengen we een stem uit, beslissen we hoe voedsel tot stand komt. Als je gezond wil eten, met respect voor het milieu, de mensen en het welzijn van de dieren, kies dan voor biologische voeding, seizoensgebonden groente en fruit en lokaal geproduceerde producten. Dat is de boodschap die Food Inc. het publiek meegeeft.

Food Inc - Official Trailer [HD]

 

 

 

 

 

 

 

 



Bron: youtube

Voeg toe aan: