Zoeken
 


Landbouwministerie verklaart zeer groot deel VS tot rampgebied

Laatste wijziging: zondag 15 november 2009 om 16:54, 4186 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 15 november 2009

Onder de radar van de reguliere media in zowel binnen- als buitenland blijkt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) inmiddels een gebied dat circa 40x zo groot is als Nederland tot rampgebied te hebben verklaard. De weersomstandigheden zijn in het grootste deel van het midden en zuiden van de VS de laatste maanden zó extreem geweest, dat de oogsten grotendeels verloren zijn gegaan (1).

Geel: tot rampgebied uitgeroepen gebieden.
 
De berichten die uit het hele land binnenstromen zijn ronduit dramatisch te noemen. In landbouwstaat Kansas hebben in de periode midden juli - begin september krachtige hagelstormen 'ernstige schade aangericht'. Honderden boeren zijn in de problemen gekomen omdat een groot deel van hun koren-, bonen-, soya-, zonnebloem- en tarweoogst is vernield. Ook weilanden liepen flinke schade op; daarnaast is er ook veel minder veevoer geproduceerd.
 
South Dakota: zelfde laken en pak. Naast hagelstormen kreeg deze staat gedurende het hele jaar ook te maken met overstromen en sprinkhanenplagen. Ook in Minnesota werd 'ernstige schade' geconstateerd. Naast overstromingen viel er in deze aan Canada grenzende staat overvloedig veel regen en sneeuw, en was het er dit jaar in de periode april-eind juni extreem koud.

Een stuk zuidelijker, in New Mexico, is het juist hevige droogte geweest die in het oosten van de staat een noodtoestand heeft veroorzaakt. Andere zwaar getroffen staten: Michigan (hevige regenval, hagelstormen); Missouri (regenval, stormen, overstromingen); Iowa (diverse hevige stormen, extreme kou, vroege sneeuw) en Louisiana en Mississippi, waar door een combinatie van overstromingen, daarna droogte en vervolgens hevige regenval de boeren eveneens in grote problemen zijn gekomen.
 
Het bizarre is dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw eerder berichtte, dat de soyabonen oogst nog nooit zo groot zou zijn geweest. Ook de graanoogst zou juist heel goed zijn, de 'op één na' grootste ooit. Boeren en officials uit onder andere Arkansas, waar de soyabonen oogst juist 50% kleiner was (2), reageerden daarom skeptisch op het nieuws, temeer omdat de cijfers uit het hele land juist een dramatische teruggang laten zien van de oogsten van bijna alle gewassen (3). Daarnaast is de kwaliteit van de wél geoogste gewassen een stuk slechter dan gebruikelijk.
 
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw is echter bepaald niet de enige overheidsinstantie die zich schuldig maakt aan fictieve schattingen en verdraaide cijfers, om een zo rooskleurig mogelijk beeld te schetsen van een in realiteit zeer ernstige situatie. Door het (sterk) overdrijven van de oogst kunnen de prijzen laag worden gehouden. Daarnaast is de VS de grootste graan- en soyabonen exporteur ter wereld. De schattingen van de USDA hebben dan ook een grote impact op de markt.
 
'Ik doe dit nu al 30 jaar en ik heb nog nooit een jaar als dit meegemaakt,' was het commentaar van Ron Waldschmidt, vice-president bij landbouwmaterialendealer McCartney in Illinois. 'Het is niet ongebruikelijk dat er wel eens een nat jaar tussen zit, of een jaar met (door schimmel) aangetaste gewassen, of een jaar met een te hoge vochtigheid (in de geoogste gewassen). Maar dit jaar kwam alles tegelijk.'(3)

'Mijn vader is 82 jaar oud en is 55 tot 60 jaar lang boer geweest,' aldus Gus Wilson, staflid in Chicot County in Arkansas. 'Hij zegt dat dit het ergste oogstseizoen is dat hij ooit heeft gezien.' Alleen een seizoen in de jaren '50 of '60 kwam in de buurt, volgens de vader van Wilson. Op 4 november konstateerde Wilson dat de soyabonen in Chicot County 100% beschadigd waren. 'Dat was de allereerste keer dat dit gebeurde. De situatie is somber en slecht. We mogen nog van geluk spreken als we de helft binnenhalen van de oogsten van de afgelopen 3, 4 jaar, en dat is alleen aan het slechte weer te danken.'
 
De weersvooruitzichten voor het Midden Westen zijn vooralsnog niet hoopgevend voor de boeren; de komende dagen lijkt de regen vooralsnog niet te stoppen. Sterker nog, in de toch al zwaar getroffen landbouwgebieden met soyabonen wordt voor morgen wederom 'zware regenval' verwacht.
 
Xander

Bronnen:
 

 



Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: