De grote sommen ontwikkelingshulp die naar Afrika vloeien, werken averechts. Hulp leidt ertoe dat de wisselkoers van nationale munten in Afrika stijgt en het prijspeil toeneemt. Het gevolg is dat binnenlands geproduceerde goederen duurder worden, terwijl importen juist relatief goedkoop zijn. Daardoor wordt de lokale economie ondermijnd. Een bos wortelen is in Afrika bijvoorbeeld drie keer zo duur als in India.
Het onderschatte belang van het wisselkoerseffect wordt naar voren gebracht door consultant Wiet Janssen, in een onderzoek waarop hij in december promoveert. "Janssens conclusie is dat de grote hulpstroom Afrika arm houdt. Het middel is erger dan de kwaal," aldus Het Financieele Dagblad dat Janssen heeft geïinterviewd.
Volgens Janssen dragen ook andere factoren - zoals de omvangrijke corruptie - eraan bij dat de hulp contraproductief werkt. De consultant pleit voor een terugkeer naar de oude projecthulp. Veel grote internationale organisaties hebben projecthulp afgezworen en zijn overgegaan op programmahulp, waarbij grote sommen geld naar ontwikkelingslanden worden overgemaakt die dat vervolgens zelf mogen besteden.
Originele Bron: Het Financieele Dagblad (niet gratis online)
Bron: welingelichtekringen
Voeg toe aan: