In een klein plaatsje in het noordelijke deel van Letland zou zondagavond rond 18:30 uur plaatselijke tijd bij de inslag van een meteorietachtig object in een weiland een negen meter brede en drie meter diepe krater zijn ontstaan. Volgens Uldis Nulle, een wetenschapper aan het Letlandse Environment, Geology and Meteorology Center, kwam er een grote hoeveelheid rook uit de krater toen hij deze aan een nadere inspectie onderwierp. “Mijn eerste indruk is dat het inderdaad een meteoriet was,” zei hij. “Al het bewijs suggereert dit wanneer we de plek vergelijken met beelden van echte meteorietkraters.”
Nulle verklaarde dat de rand van de krater lichtelijk opgehoogd was en er een zwart ‘litteken’ zichtbaar was op de bodem. Dat zijn allebei tekenen van een meteorietinslag. Volgens experts buiten Letland is het ongewoon dat een meteoriet van zo’n grote omvang in botsing komt met onze planeet. De aarde wordt voortdurend bestookt met objecten die elders in het zonnestelsel rondzwerven, maar het overgrote deel van hen verbrandt in de dampkring en bereikt het oppervlak niet. Asta Pellinen-Wannberg, een expert op het gebied van meteorieten aan het Zweedse Instituut voor Ruimteonderzoek, zei dat ze niet op de hoogte is van de details van de impact in Letland, maar gaf wel aan dat de rots op zijn minst een diameter van één meter moet hebben gehad om een dergelijke krater te creëren.
Update:
Volgens Richard Kowalski, ontdekker van talloze asteroïden en andere ruimterotsen die onze planeet ooit gepasseerd zijn, is het uitgesloten dat de krater gevormd is bij een inslag. Ook wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in een gesprek met de NOS aan dat “het zo goed als zeker is dat dit geen echte meteoriet is.” De ‘krater’ zou daar te rond en netjes voor zijn en bovendien is een rots na de reis door de aardse dampkring te ver afgekoeld om een vlammenzee te veroorzaken.
Bron: astroversum.nl
Voeg toe aan: