Archeologen die opgravingen uitvoeren in de geboorteplaats van Alexander de Grote in Noord-Griekenland, hebben tientallen wapens en gouden sieraden van krijgslui ontdekt.
Graven van vijftig strijders
Bij de opgravingen in de uitgestrekte begraafplaats van het Griekse Pella werden vijftig graven uit de zesde eeuw v. Chr. blootgelegd. Ze geven meer informatie over de vroege ontwikkeling van het Macedonische Koninkrijk, dat zich ten tijde van de veroveringen van Alexander de Grote uitstrekte tot India.
Onder de meest interessante ontdekkingen waren de graven van vijftig strijders. Sommigen waren begraven met bronzen helmen en ijzeren wapens. Hun ogen, mond en borstkas waren bedekt met bladgoud, opgesmukt met tekeningen van dieren die de koninklijke macht symboliseren. Ook tientallen beeldjes en aardewerk werden ontdekt.
Achtjarig project
De opgraving maakt deel uit van een achtjarig project dat al meer dan 900 graven blootlegde en bewijs leverde voor een oude Macedonische maatschappij die al sinds de tweede helft van de 7e eeuw v. Chr. gebaseerd was op overzeese handel langs militaire routes.
Alexander de Grote, wiens vader Filip van Macedonië de krachttoer lukte de Griekse stadstaten een te maken, veroverde het volledige Perzische Rijk alvorens hij in Babylon op 32-jarige leeftijd aan zijn dood kwam. (dpa/ka)
Zie bron voor foto's.
Bron: hln.be
Voeg toe aan: