Zoeken
 


Windenergie kan steenkool wegblazen in China

Laatste wijziging: woensdag 16 september 2009 om 18:36, 4480 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 16 september 2009

 

China, de grootste uitstoter van CO2 ter wereld, zou tegen 2030 al zijn energie uit wind kunnen halen, zelfs al verdubbelt de vraag. Dat blijkt uit een studie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

De Chinese en Amerikaanse onderzoekers van de universiteiten van Tsinghua en Harvard staven hun uitspraken met meteorologische en geografische data en het economische model van de Chinese energiesector. Ze gingen op zoek naar geschikte gebieden op het platteland, die niet bedekt zijn met bos of ijs, niet meer dan 20 procent hellen en over voldoende wind beschikken.

Vooral in het noorden en het westen van het land zijn dergelijke gebieden te vinden. Als op die oppervlakte relatief kleine windmolens komen, die de lokale landbouw niet hinderen, is er volgens de wetenschappers genoeg capaciteit om zeven keer aan de huidige Chinese energievraag te voldoen.

China kan dus de volledige CO2-uitstoot van zijn energiesector tot nul herleiden, maar daarvoor zijn wel enorme investeringen nodig: zo’n 900 miljard dollar gespreid over de volgende twintig jaar om windparken met een totale oppervlakte van een half miljoen vierkante kilometer te bouwen – meer dan zes keer de oppervlakte van de Benelux.

De tijd dringt, want de Chinese energievraag stijgt jaarlijks met ongeveer een tiende. Om aan die stijgende vraag te voldoen, moeten een hoop centrales gebouwd worden. Kiest de Chinese overheid voor steenkoolcentrales, dan betekent dat tegen 2030 een jaarlijkse extra uitstoot van 3,5 gigaton. (IPS)



Bron: happynews

Voeg toe aan: