Enkele maanden geleden meldden we dat financiële topmannen, directeurs en insiders massaal hun eigen aandelen begonnen te verkopen - en dat terwijl de media zo hoopvol reageerden op de weer stijgende beurzen. Deze trend is iedere maand steeds sterker geworden, en inmiddels lijkt het er verdacht veel op dat de leden van de financiële elite bijna paniekerig hun eigen aandelen aan het dumpen zijn. Kunnen zij het misschien gigantisch mis hebben? De media berichten immers dat de 'recessie (bijna) ten einde' is omdat de beurzen al enige maanden weer opveren? Of weten ze misschien méér, en hebben ze misschien wel 'voor'kennis van de ook op deze site al vaak aangekondigde naderende supercrash?
De aandelenmarkten beleven een historisch herstel sinds het dieptepunt afgelopen maart. De S&P 500 index steeg met 55%, de officiële -maar gemanipuleerde- werkloosheidscijfers zijn minder slecht dan voorzien en de kredietmarkten lijken te zijn gestabiliseerd.
Tegen de achtergrond van deze schijnbare opleving is er echter minstens één zaak zeer opvallend: de topmannen van de banken en financiële instellingen zijn al enige maanden massaal hun eigen aandelen van de hand aan het doen. Vooral sinds augustus heeft deze trend een waanzinnig tempo aangenomen. Waarom doen de financiële insiders iets dergelijks, terwijl de beurzen nu juist omhóóg gaan en hun aandelen dus méér waard worden? Dat slaat feitelijk helemaal nergens op... tenzij ze iets weten wat het grote publiek (nog) niet weet.
Hoewel een dergelijke verkoopgolf van insiders niet persé een nieuwe crash voorspelt, suggereert het in ieder geval dat degenen die het beste op de hoogte zijn met de economische en financiële situatie, van mening zijn dat de beurzen op dit moment (veel) te hoog zijn. 'Het is niet zo heel erg gecompliceerd,' verklaarde Charles Biderman, hoofd van de markt-research firma Trim Tabs. 'Insiders zijn beter op de hoogte dan u en ik. Als de prijzen te hoog zijn, dan verkopen ze hun aandelen.' Zo'n twee jaar geleden verkochten de insiders ook al razendsnel hun eigen aandelen, pal vóór het uitbreken van de subprime-hypothekencrisis.
Volgens Biderman hebben de financiële insiders voor iedere $ 1 dollar aangekochte aandelen er voor maar liefst $ 31 verkocht. Natuurlijk is hij niet de enige die dit is opgevallen. Ben Silverman, hoofd research bij InsiderScore.com, zegt dat de insiders sinds de zomer van 2007 niet zó snel hun aandelen van de hand hebben gedaan als nu. Hij noemt het zelfs een 'verkooporgie'. Tevens is het volgens hem opmerkelijk dat de insiders op het dieptepunt van de markt, toen de S&P 500 in maart tot 666 punten daalde, juist enorm veel aandelen aankochten. Hierna steeg de S&P weer tot boven de 1000 punten.
'Dat was fantastisch van ze gedaan,' aldus Silverman. 'Ze kochten toen de prijzen laag waren, dus is het logisch om nu goed te bekijken wat ze doen nu de prijzen hoger zijn.' Topmannen van diverse bedrijven wisten zo de afgelopen maanden vele (tientallen) miljoenen dollars rijker te worden. 'Het verschil tussen kopers en verkopers is op dit moment enorm,' zei Silverman. 'Dat is het mooie van het volgen van de insider handel- deze lui praten met hun bankrekeningen.'
Goud op topniveau; dollar zinkt steeds verder weg
Ondertussen lijkt goudsspecialist Jim Sinclair langzaam maar zeker gelijk te krijgen. Goud beleeft vandaag de hoogste weeksluiting ooit(nu $ 1006.20) en de dollar begint steeds sneller weg te zakken (dollarindex nu 76.68). Volgens Sinclair zal de dollar begin november definitief in elkaar storten, en zal goud een enorme uitbraak omhoog beleven.
'De slag om $ 1000 goud duurt voort met Saruman en Sauron (Goldman Sachts & JPMorgan),' schrijft hij op zijn website. 'Zij proberen de rebellie van de krachten van eerlijk geld tegen hun heerschappijde kop in te drukken. Jammer genoeg voor hen zijn de rebellen erin geslaagd terug te slaan en hun plannen te dwarsbomen.'
'De winst van goud is zelfs nog indrukwekkender in het licht van de zwakte van ruwe olie en de stijging op de obligatiemarkt. Het lijkt mij dat goud een net zo veilige haven begint te worden als de obligatiemarkt. Dit is een trendbreuk in het patroon waarin goud over het algemeen daalt als obligaties stijgen, en omgekeerd. Als dit zo doorgaat dan betekent dit een enorme ommezwaai van beleggers, die tot nu toe de nogal domme mening hadden dat goud een 'risicovolle' investering zou zijn, en dat papieren obligaties veilige vluchthavens voor hun kapitaal waren.'
'De beperkte, eindige voorraad goud heeft de test van de tijd doorstaan. Vreemd genoeg is het gele metaal lange tijd beschouwd als een 'gok', en is de oneindig door blijven groeiende berg schuldverplichtingen ('debt obligations') van wat feitelijk een failliet land is, lange tijd beschouwd als een 'gezonde' investeringsmogelijkheid! Toekomstige historici zullen zich, als ze terugkijken op deze periode, hier zeer over verbazen.'
Xander
Originele Bron:
>
Bron: xandernieuws
Voeg toe aan: