Zoeken
 


Domino Day

Laatste wijziging: zondag 7 december 2008 om 14:17, 3344 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 7 december 2008

In Nederland was het op vrijdag weer Domino Day, maar ook in de VS was het weer raak: de beurzen kregen rake klappen. Toch geven de media er weinig aandacht aan. De domino stenen kregen op TV meer zendtijd dan de beurs.

Ik vind het al met al een moeilijke situatie. Vorige week had ik het idee dat een uitbodemingsproces aan de gang was, maar nu wordt het allemaal weer iets te spannend. Met een beetje pech gaat de bodem er weer onder vandaan.

Wie denkt dat we niet verder kunnen dalen, moet maar eens naar de grafiek van de Duitse DAX kijken. Met enige pech gaan we naar de niveaus van een paar jaar geleden en dan hebben we het over pakweg 2000.

Nu hoop ik dat natuurlijk zker niet, maar niks is meer onmogelijk. Ik had namelijk dit weekend toch wel wat meer daadkracht van de top van de G20 verwacht.

Bonussen
De belangrijkste maatregel was de afschaffing van de bonus. Ja, wat dat is de oorzaak van al onze problemen? Zonder de bonus hadden we geen kredietcrisis gehad? Nu vind ik ook dat sommige mensen wel heel veel kregen, maar of dit de oorzaak is? Voetballers hebben ook megasalarissen. Verloren we daardoor het WK?

Sowieso hebben bonussen ook economisch nut. Hiermee werden grote uitgaven gedaan en dat was weer goed voor de economie.

Peal Oil? Low Oil!
Sprekend over de terugvallende economie, moet je nu in commodities zoals olie? Grafisch lijkt de olieprijs op een steun niveau te zijn aanbeland.

Als we wat meer uitzoomen, dan zien we dat we eerder rekening moeten houden met een prijs die schommelt tussen 20 en 30 dollar. Als dat echt zo is, dan kan helaas het boek van Willem Middelkoop over Peak Oil ongelezen de kast in.

Als we nog verder uitzoomen en op logaritmische schaal kijken, zien we dat we uit de opgaande trend zijn. Op de lange termijn kunnen we er ook niet gerust op zijn dat we weer hoger niveaus gaan zien.

Natuurlijk kunnen we in deze lange grafiek ook nog een keer een rechterschouder neerzetten en alsnog omhoog gaan. Zelfs in dit scenario zien we 100 dollar voorlopig niet meer.

Buffett in de bocht?!
Dan maar even naar de Dow Jones, omdat deze minder gecompliceerd lijkt. De Twindicator staat nog steeds op een verkoop. De andere Amerikaanse indices geven een soortgelijk beeld.

Om dit beeldbeeld goed in zijn perspectief te zien, is het ook goed om even naar het fonds van Warren Buffett te kijken. Hij heeft puts geschreven op de S&P 500. Nu heeft hij heel lange looptijden geschreven in enorm grote bedragen en alleen al door de explosie in de volatiliteit en de gedaalde S&P 500 zou hij stuk moeten zijn.

Hij kreeg voor het aangaan van het risico in de S&P 500 alleen al 4,5 miljard dollar aan premie. Als we ons ook nog eens beseffen dat een lange looptijd Europese stijl put niet heel duur is, moeten we ook beseggen dat het risico (de verplichting tot koop) veel groter moet zijn dan de huidige marktwaarde van 160 miljard dollar.

Helemaal als je ook nog eens weet dat hij ook grote posities heeft uitstaan op de credit derivatenmarkten en in verschillende losse aandelen.

Massavernietigingswapens
Om te zien hoe hard de volatiliteit is opgelopen, moet u maar eens kijken naar de VIX: de volatiliteitsindex van de S&P 500, of naar die van een van de andere beurzen.

Om te zien wat er gebeurd is met zijn credit derivaten, moet u maar eens hier kijken. Google anders eens naar zijn optieposities, bijvoorbeeld hier. Hoe kan iemand die derivaten ooit massavernietigingswapens noemde dit nu doen? Met een beetje pech wordt het ook voor Buffet Domino Day. Hebt u uw spaargeld in dit fonds zitten?

Dan zou ik persoonlijk adviseren dit er heel snel uit te halen. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van en is Buffett veel rijker dan ik ben en dus ook veel slimmer. Toch?

Frank van Dongen  



Bron: iex.nl

Voeg toe aan: