Is de recessie in de VS over? Voor de gewone Amerikaan blijkt daar nog niets van. Is de depressie dan misschien in volle gang?
Eén sigaretje
Mijn zwager is net teruggekeerd van een familiebezoek in New York en verteld van een bijzonder voorval op Manhattan. Hij wordt aangesproken door een keurig geklede en vriendelijke Amerikaan. Nu zijn Amerikanen over het algemeen vriendelijk en voorkomend, dus dat was niet bijzonder. ‘Kan ik een sigaretje van u kopen’? Vraagt de Amerikaan. ‘Hoe bedoelt u?’, vraagt mijn zwager. Nou, één sigaretje. Ik geef u 50 cent.
Duur
Wat blijkt? Sigaretten zijn zoals overal en dus ook in Amerika duur. Maar komen uiteraard per pakje. Enkele sigaretjes kunnen niet worden gekocht. Behalve op straat. Recessie over?
Tentenkampen zijn een groeimarkt
In Nashville Tennesee worden tentenkampen ingericht voor dakloze inwoners. Dat zijn allang niet meer de zwervers die vroeger weleens onderdak zochten, maar verder voor een vrij bestaan hadden gekozen. Soms omdat ze niet helemaal in orde waren. Nu zijn het gewone mensen die zelfs geen geld meer hebben voor een caravan op een van de trailerparken. Dat soort parken springt als paddenstoelen uit de grond. Het is een groeimarkt. Recessie over?
Armoedegrens
Eén op de negen Amerikanen leeft op of onder de armoedegrens. Iedereen kent wel iemand die het goed had, maar de afgrond in is gegleden. De rest leeft op voedsel- en andere kortingsbonnen. Het aantal gaarkeukens is enorm gestegen. Recessie over?
Werkloos
Tien procent van de Amerikanen is momenteel werkeloos, maar het echte cijfer ligt dichter bij de 16%. Die Amerikanen die nog wel werk hebben leveren tijd in (arbeidsduurverkorting) en geld (lagere uurlonen). Hun pensioenen staan op springen. Als ze al een pensioen hebben. Velen kijken ook nog eens aan tegen een almaar oplopende hypotheekschuld vanwege de niet afnemende daling van de huizenprijzen. Van 40% is het huis minder waard dan de hypotheek. Recessie over?
Zorgkosten
Ook de gezondheidszorg verkeert in crisis. De angst heerst dat de zorgplannen van President Obama die kosten nog verder zullen laten oplopen. De oorlogen in Irak en Afghanistan blijven geldverslindend maar houden soldaten wel aan het werk. Het materiaal dat nodig is om de boel draaiende te houden zorgt voor een afnemende daling van het bruto binnenlandsproduct. Ja, ja, er wordt door het Amerikaanse Ministerie van defensie heel wat geshopt. Uiteraard met behulp van geleend geld. Recessie over?
Sloopregeling
Van één klinkend succes is wel sprake. Het ‘Cash for Clunkers’ programma verleidt iedereen om naar de autodealer te gaan en de bestaande benzineslurper in te ruilen voor een zuiniger versie. Net als wij en onze Duitse buren herkennen Amerikanen een goede deal als die zich aandient en dit is er één. De rekening gaat naar de overheid. Althans tot voor kort, want het programma is gestopt. Recessie over?
Depressie
En onze New Yorker die een sigaretje bietst? Die ziet alleen maar lege kantoren en winkelpanden om zich heen. Recessie over? Of depressie in volle gang?
René Tissen
Business Universiteit Nyenrode
Bron: rtl.nl
Voeg toe aan: