Zoeken
 


Nederlandse vogels trekken minder ver door warmer klimaat

Laatste wijziging: donderdag 20 augustus 2009 om 23:24, 3232 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 20 augustus 2009

 

HETEREN (Gld.) – “De afgelopen 70 jaar overwinterden veel Nederlandse trekvogels steeds dichterbij hun broedgebied, zeer waarschijnlijk omdat het warmer is geworden,” zegt onderzoeker Marcel Visser van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het augustusnummer van Global Change Biology laat hij met zijn team de verandering zien, gestoeld op ruim 15.000 terugmeldingen van geringde vogels. Het positieve gevolg is dat deze trekvogels zich makkelijker aan kunnen passen aan de veranderende omstandigheden, zoals een lente die eerder begint.

Onze winters van nu zijn niet meer zo koud als die van 70 jaar geleden. En veel van onze trekvogels blijven noordelijker, dichter bij huis. Onderzoeksleider Marcel Visser legt uit: “De reden is dat ze niet meer zo ver hoeven te vliegen voor een geschikte overwinteringsplek. Vooral de soorten van droge open gebieden laten dit zien, dan bossoorten, en soorten van natte open gebieden het minst.” Het voordeel van deze kleinere trekafstanden – naast het uitsparen van de vliegkosten – kan zijn dat de vogels beter in staat zijn om het gemiddeld steeds vroegere begin van de lente in hun broedgebied te voorspellen. Dat is namelijk moeilijker naarmate je verder van je broedgebied overwintert.

Scholekster, kokmeeuw, blauwe kiekendief, spreeuw… Van in totaal 24 soorten waren er genoeg gegevens. Zij vliegen tot wel 500 kilometer tussen broed- en overwinteringsgebied. Een door de jaren heen afnemende trekafstand was bij 21 van de 24 soorten zichtbaar. Blauwe kiekendief, stormmeeuw, kerkuil en merel lieten de grootste verandering zien, variërend van ruim tien tot meer dan 100 kilometer. De onderzoekers hebben alleen ‘korte- en middellange-afstandstrekkers’ onder de vogels bekeken, omdat alleen binnen Europa voldoende geringde vogels worden gemeld door het algemene publiek. Van de lange-afstandstrekkers zoals de bonte vliegenvanger en de kleine karekiet zijn er niet genoeg betrouwbare terugmeldingen – uit Afrika.

lees verder / meer info



Bron: nioo.knaw.nl

Voeg toe aan: