Zweedse neurowetenschappers zijn er in geslaagd om proefpersonen van lichaam te laten 'ruilen'. In één van de experimenten was het voor iemand mogelijk om zichzelf de hand te schudden, zonder dat de illusie verbroken werd.
'Ons onderzoek laat zien hoe makkelijk het is om de waarneming van het fysieke zelf in het brein te veranderen,' verklaarde Henrik Ehrsson, leider van het project aan het Karolinksa Instituut, de Zweedse medische universiteit. 'Door de waarneming te manipuleren is het niet alleen mogelijk iemand buiten zijn eigen lichaam te verplaatsen, maar ook in het lichaam van iemand anders.'
Tijdens een van de testen werd het hoofd van een etalagepop voorzien van twee camera's, die verbonden waren met twee kleine tv-schermpjes die vlak voor de ogen van de proefpersoon waren geplaatst. Op deze manier kon deze persoon 'zien' wat de etalagepop 'zag'.
Daarna werden de camera's op de etalagepop naar beneden gericht, zodat de proefpersoon in plaats van zijn of haar eigen lichaam, het lichaam van de pop onder zich zag. Vervolgens werd de illusie van lichaamsruil gecreëerd doordat een wetenschapper tegelijkertijd met 2 stokken de buiken van zowel de proefpersoon als de pop aanraakte. De proefpersoon zag in zijn/haar eigen ogen dat de buik van de pop werd aangeraakt, en voelde dat ook in de eigen buik, zonder dit echter te zien.
Het resultaat was dat de proefpersoon een krachtig gevoel kreeg dat het lichaam van de etalagepop zijn of haar eigen lichaam was.
In een alternatief experiment werd de camera aan het hoofd van een ander mens bevestigd. De proefpersoon kreeg op dezelfde manier twee kleine tv-schermpjes voor de ogen geplaatst, zodat het kon zien wat de andere persoon zag. Op het moment dat beide personen elkaar de hand schudden, kreeg de proefpersoon het sensationele gevoel dat het lichaam van de ander zijn/haar eigen lichaam was, en dat hij of zei dus zichzelf de hand schudde.
De illusie werkt zelfs met twee mensen van het andere geslacht. Het was echter niet mogelijk een persoon te laten denken dat hij of zei een dood voorwerp was, zoals een stoel.
Volgens het Karolinska Instituut kan het onderzoek onder andere gebruikt worden in virtual-reality toepassingen en in robottechnologie. 'Door dit onderzoek kunnen we ons afvragen hoe we onszelf eigenlijk zien en hoe we denken over het behoren tot een bepaalde groep. Misschien kunnen we het gebruiken om vooroordelen te bestrijden. De technologie zou ook gebruikt kunnen worden in het onderwijs, de gezondheidszorg en voor spelletjes,' aldus Ehrsson.
>
Bron: xandernieuws
Voeg toe aan: