Onderzoekers geloven dat de chemische stof zou kunnen fungeren als een “aanzetter” voor mensen die reeds gevoelig zijn voor het ontwikkelen van de ziekte.
Ze hopen dat testen op het bestrijdingsmiddel in het bloed ooit patiënten kan identificeren met het risico op het ontwikkelen van de verwoestende neurologische aandoening.
Ongeveer 120.000 mensen in Groot-Brittannië hebben Parkinson, dat optreedt wanneer zenuwcellen beschadigd raken of sterven in het deel van de hersenen dat spierbewegingen controleert.
Onderzoekers vonden het bestrijdingsmiddel bèta-HCH in 76 procent van de mensen met Parkinson, vergeleken met 40 procent bij controles van gezonde (mensen) en 30 procent van hen met Alzheimer.
De chemische stof is een onderdeel van Lindaan, een pesticide dat sinds 2000 verboden is in Groot-Brittannië maar blijft voor decennia in het lichaam.
“Veel hogere niveaus van de beta-HCH waren in de lucht, water en voedselketen toen de Parkinson patiënten in hun twintiger en dertiger jaren waren”, zei Dr Dwight German van het UT Southwestern Medical Centre die de studie leidde.
“Ook is de halfwaardetijd van het bestrijdingsmiddel zeven tot acht jaar, dus het blijft voor een lange tijd in het lichaam. Er is al een lange tijd een verband tussen het gebruik van pesticiden en de ziekte van Parkinson, maar nooit een specifiek bestrijdingsmiddel.
“Dit is vooral belangrijk omdat de ziekte niet gediagnosticeerd wordt totdat belangrijke zenuwschade zich heeft voorgedaan. Een test voor deze risicofactor stelt ons mogelijk in staat tot vroegtijdige opsporing en beschermende behandeling.
“Sommige mensen met Parkinson zouden de ziekte kunnen hebben als gevolg van blootstelling aan pesticiden, maar er zijn ook genen waarvan bekend is dat zij een rol spelen in de aandoening”.
De studie onderzocht 113 vrijwilligers in leeftijd tussen 50 en 89, 50 van hen hadden Parkinson, 20 hadden Alzheimer en de rest was gezond. De uitkomsten werden gemeld in the Archives of Neurology.
Originele Bron, Telegraph.co.uk
Bron: ditkannietwaarzijn
Voeg toe aan: