Binnen afzienbare tijd is het mogelijk om op een efficiënte manier elektriciteit uit de zee te halen. Dat is althans de overtuiging van de makers van de Anaconda. Deze rubberen zeeslang wekt energie op uit golven, een energiebron die tot nu toe vrijwel onbenut is gebleven.
Het idee achter de Anaconda is eenvoudig. De rubberen slang, die zo'n 150 tot 200 meter lang is, wordt aan de bodem van de zee bevestigd, zodat hij vlak onder de zeespiegel drijft. Door de beweging van de golven wordt water door een buis naar een generator gestuwd. Die generator zet de bewegingen van de Anaconda om in stroom.
De maritiem onderzoekers die de Anaconda bedacht hebben zijn overtuigd van de potentie van hun uitvinding. "Wij denken dat onze uitvinding de potentie heeft om op korte termijn vijf procent van de benodigde energie op te wekken. Op de lange termijn zal dat zelfs twintig procent zijn”, aldus een woordvoerder van Checkmate, het bedrijf achter de Anaconda. Iedere slang levert voldoende stroom voor duizend huizen.
De zeeslang is voorlopig nog in de testfase. De eerste Anaconda’s moeten binnen twee jaar te water gelaten worden.
Bron: llink.nl
Voeg toe aan: