Zoeken
 


Indonesische parlementsleden willen aids-patiënten chippen

Laatste wijziging: woensdag 3 december 2008 om 00:32, 2584 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 december 2008

Parlementsleden van de Indonesische provincie Papoea willen bepaalde aids- en hiv-patiënten verplichten om een rfid-chip met zich mee te dragen. Hulpverleners en mensenrechtenactivisten noemen het plan weerzinwekkend.

Papoea wordt als armste provincie van Indonesië hard door de aids-problematiek getroffen: gemiddeld 61 van de 100.000 inwoners zijn seropositief of ziek. Volgens een wetsvoorstel zijn onderhuidse rfid-chips nodig voor het opsporen van 'seksueel agressieve' aids- en hiv-patiënten die doelbewust anderen met het virus zouden besmetten. De Indonesische wet stelt dat een persoon die zich daar schuldig aan maakt, vijfduizend dollar boete kan krijgen en maximaal zes maanden celstraf.

Rfid in handDe technische details voor het chippen van aids- en hiv-patiënten zijn nog niet ingevuld, maar de kans dat het omstreden wetsvoorstel volgende maand door het parlement wordt goedgekeurd, zou groot zijn. Volgens de plannen zou er een commissie opgericht moeten worden die gaat uitmaken wie er verplicht een rfid-chip moet gaan dragen. Ook zou deze commissie de handel en wandel van de gechipte personen moeten volgen. Hoe dit in de praktijk in zijn werk zou moeten gaan, is echter volstrekt onduidelijk. Ook is onbekend hoeveel personen verplicht een onderhuidse microchip zouden moeten dragen.

Medewerkers van de VN noemen de plannen 'zeer bedenkelijk' en stellen dat het wetsvoorstel het grondrecht van lichamelijke onschendbaarheid negeert. Bovendien zou het verplicht chippen van aids-patiënten in de praktijk niets helpen bij het indammen van de aids-epidemie, zo schrijft The Guardian. Vanuit mensenrechtenorganisaties klinken soortgelijke geluiden. Een parlementslid dat voor het wetsvoorstel wil stemmen, stelt echter dat 'in ongewone tijden ongewone maatregelen' nodig zijn.



Bron: tweakers

Voeg toe aan: