De VS zitten al sinds december 2007 in een recessie. Dat zegt het onderzoeksbureau Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek (NBER), de instantie die in de VS officieel de start en het einde van conjunctuurcyclussen vastlegt. Bijgevolg duurt de recessie nu al langer dan de gemiddelde terugval van de Amerikaanse economie sinds W.O. II, tien maanden.
De expansie van de Amerikaanse economie die in november 2001 begon, is in december 2007 geëindigd. Bijgevolg zijn de VS al bijna een jaar geleden in een recessie beland. Dat zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau NBER in een persbericht op zijn site.
In de meeste westerse landen is het vrij eenvoudig om te bepalen of de economie al dan niet in een recessie zit: twee opeenvolgende kwartalen met een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) volstaan. Zo zit de eurozone in een recessie, met een inkrimping van de economie met telkens 0,2 procent in het tweede en derde kwartaal. Ook Japan zit volgens die traditionele maatstaf in een recessie.
In de VS is het echter het NBER die officieel het begin en het einde van conjunctuurcycli vastlegt. Het NBER omschrijft een recessie als een 'significante daling van de activiteit over heel de economie'. Daarbij neemt het onderzoeksbureau een vijftal indicatoren in rekening, namelijk het reële bbp, reëel inkomen, werkgelegenheid, industriële productie en omzet in de groot- en kleinhandel.
Dit keer beklemtoont het NBER de werkgelegenheid, die al sinds december 2007 in vrije val is. In de Amerikaanse economie gingen sinds begin dit jaar al 1,2 miljoen jobs verloren.
De vorige recessie in de VS was vrij kort, en duurde slechts van maart tot november 2001. Toen het NBER officieel die recessie erkenden, op 26 november 2001, was de Amerikaanse economie dus al weer aan het groeien. Van maart 1991 tot maart 2001 kende de Amerikaanse economie de langste periode van groei sinds de oprichting van de VS in 1776, 119 maanden.
De meeste economen verwachten dat de recessie dit keer heel wat langer zal duren, minstens 18 maanden. De gezinsconsumptie in de VS is fors gezakt en ook de uitvoer stokt, door de wereldwijde inkrimping van de economie.
Bron: tijd.be
Voeg toe aan: