De populaire theorie dat de dinosauriërs 65million jaar geleden uitstierven door een asteroïde wordt betwist. Men geloofde dat de Chicxulub krater in Mexico de ’smoking gun’ was van de massa-extinctie gebeurtenis.
Gesmolten druppels van de oude asteroïde inslag waren net onder de Krijt-Tertiair grens gevonden, een geologische laag van sediment die in verband gebracht wordt met het uitsterven.
Maar bodemmonsters uit de 112-mijl brede krater tonen dat de inslag ongeveer 300.000 jaar vóór de verdwijning is van de dinosaurussen. Het meest recente onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift van de Geological Society.
Studie auteur professor Gerta Keller van de Princeton University suggereerd dat de grote vulkanische uitbarstingen in de Deccan Traps in India verantwoordelijk kunnen zijn voor het uitsterven, waarbij enorme hoeveelheden stof en gassen vrijkwamen die mogelijk zonlicht geblokkeerd kunnen hebben en zorgde voor een significant broeikaseffect.
Voorstanders van de Chicxulub inslagtheorie suggereren dat de inslagkrater en de massa-extinctie gebeurtenis alleen ver van elkaar liggen in de sedimentaire geschiedenis vanwege een aardbeving of tsunami verstoring als gevolg van de impact van de asteroïde.
Maar professor Keller zei: “Het probleem met de tsunami interpretatie is dat dit zandsteen complex niet werd afgezet in uren of dagen door een tsunami. “Afzetting vind plaats over een zeer lange periode.” De wetenschappers vonden ook aanwijzingen dat de Chicxulub inslag niet de dramatische gevolgen had voor de soortendiversiteit die werd gesuggereerd.
Op een plaats bij El Penon vonden de onderzoekers 52 soorten aanwezig in het sediment onder de inslag bolletjeslaag, en telden dat alle 52 soorten nog steeds aanwezig waren in lagen boven de gesmolten druppels of bolletjes. “Wij vonden dat geen enkele soort uitstierf als gevolg van de Chicxulub inslag”, zei professor Keller. Deze conclusie moet niet als een te grote verrassing komen, zegt ze.
Geen van de andere grote massa extincties worden geassocieerd met een inslag en van geen enkele andere grote krater is bekend een aanzienlijk uitsterven gebeurtenis veroorzaakt te hebben.
Bron: ditkannietwaarzijn
Voeg toe aan: