Het is een prachtige dag, de vogels fluiten, de bomen in de straat lopen uit en de zon schijnt er lustig op los. Geen dag om je bezig te houden met ellende of andere nare onderwerpen. Daarom vandaag een artikel met een heel andere insteek dan u gewend bent op Anarchiel.com
Ik ben gek op het menselijk brein. De mogelijkheden ervan zijn enorm en het stemt mij daarom vaak ook vrij droevig dat veel mensen maar zo weinig interessants met die prachtige boordcomputer doen. Op de een of andere manier zijn veel mensen ervan overtuigd dat hun hersenen gewoon op een bepaalde manier werken en dat ze daarom bepaalde dingen helemaal niet kunnen.
Die stelling is naar mijn mening erg jammer. Zoals ik al aangaf zie ik het brein als een boordcomputer die in dienst staat van mijn bewustzijn. En die ik dus ook kan programmeren zoals ik al decennialang “echte” computers programmeer. Maar dan natuurlijk op een veel efficiëntere wijze dan bij normale computers het geval is, wat uiteraard niet kan missen als je kijkt naar de complexiteit van onze boordcomputer.
Ik wil niet dieper ingaan op de technische aspecten van bovenstaande stelling omdat dat de sfeer van zonnigheid en frisse lentebloesem zou verstoren en daarom ga ik direct door naar het beschrijven van een methode waarmee je op een heel eenvoudige en nog leuke manier ook kunt ervaren hoe je je eigen brein programmeert.
De grondbeginselen
De meeste mensen die ik ken zijn niet bepaald goed in het onthouden van bijvoorbeeld cijferreeksen. Ikzelf bak er in ieder geval helemaal niks van. Nu lijkt dat in principe ook niet zo’n enorm nuttig talent maar dat dit iets genuanceerder ligt wil ik later in dit artikel toelichten. Het grote “probleem” is dat de gemiddelde mens zeer visueel ingesteld is en dat cijfers voor velen nou niet bepaald “visueel aanvoelen”. Wat vele mensen echter wel heel goed kunnen, is zich afbeeldingen of zelfs bewegende scenes voorstellen.
Ga je verder in die richting kijken, dan kom je uit bij een techniek die al eeuwenoud is maar - hoe verrassend - in onze hedendaagse maatschappij zo goed als onbekend is. Het is natuurlijk niet verrassend aangezien deze techniek een levendige fantasie en creativiteit vereist en die combinatie wordt meestal niet erg gewaardeerd in onze huidige samenleving. Sta je echter stil bij de daadwerkelijke mogelijkheden ervan, dan verschuift je mening vaak van “wat een wazig geouwehoer” naar “hee, da’s verdomd handig”.
Ik heb het over de techniek van het koppelen van cijfers aan visueel aansprekende beelden die je goed in je hoofd kunt oproepen. Er zijn wel namen voor deze techniek gekozen maar eentje die ik vaak tegenkom is “pseudonumerologie” en aangezien “pseudo” vaak de associatie “nep” oproept, houd ik het maar gewoon op het “koppelen van cijfers aan beelden”. Om de techniek te demonstreren heb ik een klein programmaatje gemaakt dat aanzienlijk helpt bij het vinden van combinaties en woorden en je kunt het meteen gebruiken om de voorbeelden in dit artikel te verduidelijken. Klik hier om de pagina te openen.
Stap één in het proces is het maken van je eigen “kaart”. Het is de bedoeling dat je voor de cijfers van nul tot en met negen één of meer letters gaat kiezen. Het valt erg aan te raden om geen klinkers te gebruiken (daarover zometeen meer) maar voor de rest staat het je volledig vrij om je eigen kaart samen te stellen.
Voor dit voorbeeld maak ik gebruik van de volgende kaart: Nul krijgt de letter N (hier in hoofdletters aangezien het anders wat moeilijk leest). Het cijfer 1 krijgt de letter L. Dat is puur en alleen omdat de l (kleine letter variant) erg op het cijfer 1 lijkt. Voor het cijfer 2 kies ik de letter T, aangezien het woord “twee” daarmee begint. Voor het cijfer 3 kies ik de letter D om dezelfde reden. Cijfer 4 krijgt de letter R omdat “vier” vrij duidelijk die letter laat horen. Voor het cijfer 5 gebruik ik de V of de F. Voor het cijfer 6 de letters B en P omdat die in kleine vorm op een zes en omgekeerde zes lijken. Cijfer 7 krijgt de letter Z, 8 krijgt drie varianten (om aan te geven hoe je kunt variëren) te weten H/J/CH (aangezien die ongeveer in de klank “acht” voorkomen) en het cijfer 9 krijgt de letter G.
Nu heb je een lijstje dat je waarschijnlijk nog niet veel zegt. Laten we echter eens het cijfer pakken dat op de afbeelding bij dit artikel getoond wordt. Dat cijfer is 153. En laten we dit cijfer dan vervolgens eens tegen het voorbeeldschema aanhouden.
De 1 wordt de L, de 5 wordt V/F en 3 wordt D. Oftewel, 153 = LVD of LFD. Nu komt het aspect van het niet kiezen van klinkers voor je kaart om de hoek kijken. Je kunt nu namelijk klinkers aan bovenstaande combinatie toevoegen zonder het originele cijfer te verliezen. Zodra je de klinkers uit het woord laat vallen heb je tenslotte weer je “kale cijfer”.
Laten we de combinatie LFD pakken. Voeg daar een paar klinkers aan toe en je hebt LIEFDE. Ik denk dat iedereen het met mee eens is dat het woord LIEFDE vele malen meer aanspreekt dan het cijfer 153. Ik denk dat de afbeelding nu ook iets meer voor zich spreekt en dat het visueel koppelen van het cijfer aan LIEFDE al een stuk logischer lijkt.
Het gaat erom dat het woord LIEFDE een heel sterk visueel beeld bij je opwekt dat je niet snel kunt vergeten. Stel je bijvoorbeeld een groot rood kloppend hart voor. Een hart dat daadwerkelijk bruist van de levensenergie en bij elke pompactie een verse uitstoot van nieuwe energie en liefde uitblaast. Probeer de voorstelling zo levendig mogelijk te maken. Waarom al die buitensporige beschrijvingen? Omdat je brein dat “lekker” vindt. Overdreven of zeer gedetailleerde en sprekende beelden worden veel beter door het brein opgenomen dan wat saaiere beelden. Dat dit de reclamebusiness niet ontgaan is, hoef ik u vast niet te vertellen.
Wat je nu hebt, is een associatie van een kloppend, levendig en bruisend hart met het woord LIEFDE. En het woord liefde kun je zonder problemen heel snel decoderen naar het cijfer 153. Daar had je tenslotte je kaart voor opgesteld. Stel je nu voor dat je toevallig een vriend hebt die op nummer 153 woont en dat je graag zijn huisnummer zou willen onthouden maar dat maar nooit wil lukken aangezien je nogal wat andere huisnummers hebt te onthouden.
Doe het volgende: stel je de voordeur van een huis voor. Het is natuurlijk extra handig als je de daadwerkelijke voordeur van je vriend voor de geest kunt halen (en dat gaat vaak ook prima) maar in principe kan het zomaar een voordeur zijn. Kies je de voordeur van zijn huis uit, stel je dan dat enorm grote kloppende hart voor dat aan zijn voordeur hangt en je met alle levendigheid die daarbij hoort verwelkomt. Kun je zijn echte voordeur niet voor de geest halen, plaats dan in je gedachten een hele grote foto van die vriend, vastgeprikt op het hart. Dat is een behoorlijk intens beeld waar je brein over het algemeen geen enkele moeite mee heeft om het op te slaan en te reproduceren.
De volgende keer dat je zijn huisnummer wilt herinneren is het een makkie. Stel je alleen zijn voordeur voor en je brein zal er direct een mooi groot rood hart (met of zonder foto) op plaatsen. En met een beetje training decodeer je die visuele herinnering binnen korte tijd naar het getal 153. En je weet weer waar je de verjaardagskaart heen kunt sturen.
Andere voorbeelden
Een ander voorbeeld dat handig is voor bijvoorbeeld studenten is het koppelen van jaartallen aan beelden. Stel je voor dat je wilt onthouden dat Albert Einstein in 1879 geboren werd. Aangezien de kans dat het hele cijfer 1879 een treffer op je kaart/schema oplevert vaak wat klein is, breek ik dit soort cijfers vaak in twee stukken. In dit geval dus 18 en 79. Met het voorbeeldschema worden dat bijvoorbeeld “louche” en “zeug” of “lach” en “zaag”.
De volgende stap is wederom het combineren van deze twee woorden met Albert Einstein en het fenomeen van geboren worden. Dat is nu echter vrij simpel. Stel je Albert Einstein voor (met het hoofd waarvan iedereen hem kent, maar dan wel met een babylichaam en liggend in een wiegje) en stel je daarbij een beeld voor van een louche zeug (een varken met maffia-look en een sigaar rokend, of wat je dan ook aanspreekt) en de associatie is al zo goed als gemaakt. Herhaal hem desnoods nog een paar keer maar ik denk dat menigeen dit beeld direct kan onthouden. En met een kaart of schema dus ook meteen kan decoderen naar 1879, gelinkt aan een net geboren Albert Einstein.
Dan hebben we natuurlijk ook altijd nog het fenomeen pincodes. Neem de code 5434. Dat levert onder andere “farao” en “deur” op. Stel je nu een pinautomaat van je bank voor. Gooi daarbij een rare mix van een kleine farao die in de pinautomaat een deurtje opent en naar binnen gaat. En dat is waarschijnlijk weer meer dan genoeg om je nooit meer je pincode te doen vergeten.
Lange cijfers lijken nu vast ook niet meer zo’n groot probleem. Neem een fictief telefoonnummer 123476362547. Dat wordt dan bijvoorbeeld 12 (eelt), 34 (deur), 76 (zeep), 36 (dubai), 25 (tv) en 47 (roze). Stel je degene van wie dat nummer is voor in zijn (of haar) huiskamer terwijl hij bij de telefoon in de buurt zit. Stel je dan voor dat hij aan het eelt aan zijn voet zit te plukken. Hij staat op om naar de deur te lopen maar glijdt uit over een stuk zeep. Zodra hij landt is ie opeens niet meer in zijn huiskamer maar in Dubai belandt, in een hotelkamer waar een enorme tv staat. Einde van je filmpje en het beeld wordt roze.
Dat klinkt hoogstwaarschijnlijk allemaal als complete onzin en dat is het uiteraard ook. Maar stel je nu even de kennis in zijn huiskamer bij de telefoon voor en zie het verhaaltje in je hoofd direct uitrollen. Je codeert de gebeurtenissen of objecten in dat verhaaltje door middel van je kaart weer naar cijfers en klaar ben je. Het mag dan onzin lijken, het brein is gek op hilarische combinaties van gebeurtenissen en objecten en zal daar zonder problemen ruimte voor op je ingebouwde harddisk aanleggen.
Tips en overige mogelijkheden
Bovenstaande is maar één manier van aanpakken. Je zou bijvoorbeeld ook elk cijfer los een woord kunnen geven en dat doen voor de cijfers van 0 tot en met 99. Dat is even wat werk maar als je dat schema in je hoofd hebt, is het ineens mogelijk om reeksen van honderd objecten te onthouden. Dat klinkt vast ongeloofwaardig maar ik zou het geïnteresseerden zeker aanraden er eens naar te kijken. Het principe is ongeveer als volgt:
0 = Neo (van de Matrix), 1 = olie, 2 = auto, 3 = dia, 4 = uier en 5 = vee
Wil je nu zes boodschappen onthouden, dan koppel je die stuk voor stuk aan de bovenstaande beelden. Dus je aardappels verbind je op de een of andere manier met Neo, je spinazie met olie, je toiletpapier met een auto, de tandpasta met een dia, het afwasmiddel met een uier en tenslotte een fles cola met een afbeelding van vee.
Ben je nu in de winkel, dan loop je 0 tot en met 5 in je hoofd langs en zodra je bij Neo bent zie je direct Neo voor je maar dan in aardappelvorm. Etcetera. Ik denk dat iedereen prima voor zichzelf met sprekende beelden voor de dag kan komen. En doe je dit dus van 0 tot en met 99, dan kun je ineens idioot veel dingen op rij onthouden. En ook nog eens willekeurig uit die rij putten aangezien je geen volgorde of wat dan ook nodig hebt: je associeert tenslotte slechts een beeld met een cijfer. Succes gegarandeerd op feestjes.
Een tip die ik wil geven bij het kiezen van woorden is: probeer zoveel mogelijk zelfstandige naamwoorden te gebruiken (boom, auto, huis, etc.) in plaats van bijvoeglijke naamworden (mooie, aardige, nare, etc) aangezien zelfstandige naamwoorden vaak een veel duidelijker beeld oproepen. In sommige gevallen is het juist weer wel handig om bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken (zie het Einstein-voorbeeld) maar meestal werken ze minder goed. Doe echter vooral wat jouzelf het beste ligt, dat werkt natuurlijk het meest productief.
Een andere tip: hou je niet in en ga helemaal loos met de visualisaties. Hoe gekker, kleuriger, luider (voor sommige mensen werkt het erg goed om ook geluiden aan het beeld te koppelen) en sprankelender, hoe dieper de indruk in je brein. En hoe beter je het beeld dus weer kunt oproepen.
Maar wat heeft dit nu precies met vrijheid te maken?
Het beseffen dat je zelf in staat bent om je brein te programmeren met eenvoudige zaken als beelden en daarbij behorende associaties is de eerste stap om tot de gewaarwording te komen dat er nog veel meer te programmeren valt. Of te herprogrammeren. Mocht dat wat al te technologisch klinken, denk eens aan het herprogrammeren van je eigen emotionele reacties. Het opnieuw koppelen van ondergane traumatische ervaringen aan positieve associaties waardoor de gevoelens van angst verdwijnen.
Dat klinkt misschien wat al te optimistisch of vergezocht maar er zijn al boeken over deze materie volgeschreven en er zijn vele mensen die de mogelijkheden op zeer positieve manier in hun dagelijkse leven benutten. Ondergetekende is er eentje van.
Ik ben er zeker van dat het beseffen van de mogelijkheden wat betreft het aanpassen van je eigen brein naar jouw eigen wensen voor heel veel mensen een enorm gevoel van vrijheid zal opleveren. En daar was het mij nou allemaal om te doen.
Mocht er genoeg animo zijn voor een vervolgstuk dat wat dieper ingaat op deze kort beschreven andere mogelijkheden, dan ben ik natuurlijk meer dan bereid er in de toekomst nog een artikel aan te wijden.
Ga ik nu nog even heerlijk wat zon meepikken.
Bron: anarchiel.com
Voeg toe aan: