Zoeken
 


Europees supercomputing netwerk startklaar

Laatste wijziging: zondag 12 april 2009 om 19:52, 3397 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 12 april 2009

 

 

Met glasvezelverdingen die informatieverkeer tot tien gigabyte per seconde toelaten, kunnen onderzoekers vanop afstand enorme rekentaken bij DEISA laten uitvoeren.

 

Tot enkele jaren geleden schoot de rekenkracht van vele supercomputers te kort voor toponderzoek in gebieden als de kwantummechanica. Na meer dan vier jaar werken is daar nu een einde aan gekomen dankzij de Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications (DEISA), een netwerk van een dozijn van de krachtigste supercomputers in Europa.

Herman Lederer, hoofd externe relaties bij DEISA, zegt in een persbericht dat ’De multinationale communicatie voorheen extreem moeilijk liep omdat elke supercomputer afzonderlijke toegangsmethodes had. Nu kan een wetenschapper in Italië een supercomputer in Nederland gebruiken op een eenvoudige en snelle manier.’

DEISA is een van de twee krachtigste supercomputing netwerken in de wereld. Het andere net, TERAGRID bevindt zich in de Verenigde Staten.

De eerste stap in de constructie van DEISA was het aanmaken van een supersnel netwerk om data door te geven tussen de computers. Dat netwerk bestaat uit glasvezelkabels die in staat zijn tot 10 gigabyte aan data per seconde te transporteren. Bovendien is DEISA ontworpen om de data via verschillende stromen tegelijkertijd te versturen wat het geheel nog sneller maakt.

Het netwerk biedt ook een veilige werkomgeving voor de computers. ‘Al de supercomputers zijn betrouwbare hosts. De veiligheid is zo hoog omdat supercomputers zouden gebruikt kunnen worden voor illegale doeleinden zoals het ontwikkelen van kernwapens.’ zegt Lederer.

Het supersnelle netwerk staat de IT-specialisten van DEISA ook toe om een globaal bestandssysteem aan te leggen voor gebruikers die vanaf eender welk onderdeel inloggen in DEISA. Wanneer een van de gebruikers inlogt op een supercomputer, dan activeert hij een map met persoonlijke data. Die map is altijd en overal beschikbaar voor de gebruikers, van waar ze ook inloggen. ‘Het is perfect mogelijk dat je data in je map stopt die zich fysiek in een ander land bevinden’, legt Lederer uit. ‘Dit maakt het ook eenvoudiger voor wetenschappers om samen te werken. Hun data zijn namelijk altijd beschikbaar, van Finland tot Italië.’

‘Het doel’, zegt lederer, ‘was om gebruikers te voorzien van dezelfde interface en computeromgeving voor al de DIESA-supercomputers, of ze nu inloggen op DEISA van een van de supercomputing centra in het netwerk of via hun eigen laptop.’

Sinds men aan DEISA is beginnen bouwen, is de maximale rekenkracht verveelvoudigd met een factor 300, van 30 teraflop (30.000 miljard berekeningen per seconde) naar één petaflop (een miljoen keer een miljard berekeningen).

En tegen 2010 zouden er tussen drie tot vijf petaflop-supercomputers in Europa geïnstalleerd worden volgens Lederer. ‘De infrastructuur is er al:die werd ontworpen, gebouwd en geplaatst door DEISA. Alles staat klaar om de nieuwe supercomputers in het netwerk op te nemen.’ (cve)



     ©  Eos-magazine



Bron: eosnew102

Voeg toe aan: