Zoeken
 


Nieuwe kaart van het heelal stelt wetenschappers voor raadsel

Laatste wijziging: donderdag 9 april 2009 om 12:49, 2877 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 9 april 2009

 

Enorme kosmische leegten en gigantische concentraties van materie zijn een aantal van de fenomenen die ze hebben waargenomen bij een nieuw onderzoek van het heelal. Het ‘Six Degree Field Galaxy Survey‘ heeft onderzoek naar 41% van de hemel gedaan. Hierbij zijn de locaties van 110.000 sterrenstelsels binnen 2 miljard lichtjaar van de aarde in kaart gebracht.

Wetenschappers zijn deze nieuwe galactische kaart nog steeds aan het bestuderen maar hebben gelijk al een aantal opmerkelijke waarnemingen gedaan.

Zo hebben ze een stuk heelal ontdekt met een enorme concentratie van materie. Groter dan ooit eerder werd waargenomen. Dit stukje heelal staat bekend als het Shapley Supercluster. Een groep sterrenstelsels die enorm dicht op elkaar gedrukt zit. Door de enorme zwaartekracht trekt deze cluster andere sterrenstelsels naar zich toe en word deze steeds groter.

Bij het onderzoek zijn ook gigantische kosmische leegten ontdekt. Stukken heelal waarin bijna geen sterren of sterrenstelsels te vinden zijn.

Eén van deze leegten is zelfs 3,5 miljard lichtjaar in doorsnede. De grootse leegte die ooit  waargenomen is.

De leegte is zo groot dat deze niet past binnen de huidige modellen van het heelal. Computersimulaties laten zien dat de zwaartekracht er voor zorgt dat er op de lange termijn sterrenstelsels naar elkaar toe getrokken worden. Hierdoor zouden deze enorme leegten kunnen ontstaan.

Er is echter wel een probleem bij deze simulaties. Namelijk de factor tijd. Het heelal heeft niet altijd bestaan en volgens de huidige modellen is er simpelweg niet genoeg tijd geweest om deze enorme leegten te laten ontstaan.

De vraag is hoe dit op zo’n korte termijn heeft kunnnen gebeuren. Er wordt verwacht dat het oplossen van dit probleem inzicht kan gaan geven in andere problemen waarmee wetenschappers nu worstelen. Zoals de vraag hoe het komt dat de lokale groep (waar wij deel van uit maken) met meer dan 600 km/s  beweegt ten opzichte van de achtergrondstraling van de oerknal.

Het huidige onderzoek heeft alleen betrekking gehad op het zuidelijke helft van de hemel. Ze zijn begonnen met onderzoek naar de Noordelijk helft. Ze hopen dat dit onderzoek meer duidelijkheid verschaft over wat er werkelijk aan de hand is.



Bron: zifp.nl

Voeg toe aan: