Dat we iemand herkennen, komt in de eerste plaats doordat onze hersenen de informatie die daarvoor nodig is halen uit de ogen van die ander. Dat schrijft the Sunday Telegraph, op basis van Spaans wetenschappelijk onderzoek.
Computer zoals oog
Eerder was al vastgesteld dat als een mens een ander analyseert, hij of zij vrijwel altijd focust op één deel van het gelaat. Nu hebben vorsers aan de universiteit van Barcelona 868 gezichten van vrouwen en eenzelfde aantal mannengezichten bestudeerd om te zien hoe de beslissing om een ander te herkennen precies wordt genomen. Ze lieten die beelden analyseren door een computer die was geprogrammeerd om te kijken zoals het menselijk oog dat doet.
Mond en dan neus
Daaruit blijkt dat de duidelijkste informatie over met wie we te maken hebben afkomstig is van de ogen, De mond komt op de tweede plaats, gevolgd door de neus. Dat bracht de onderzoekers tot de conclusie dat het deel van onze hersenen dat gezichten moet herkennen, geleidelijk aan heeft geleerd die informatie vooral te halen uit de ogen en het deel van het gezicht daaromheen. (belga/odbs)
Bron: hln.be
Voeg toe aan: