Zoeken
 


Been eraf? Groei gewoon weer een nieuwe aan.

Laatste wijziging: vrijdag 27 maart 2009 om 16:52, 2410 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 27 maart 2009

regena regenb regenc

Het lijkt nu nog sciencefiction maar wetenschappers hebben al een eerste stap gezet om dit mogelijk te maken. Dit als onderdeel van het plan van het Amerikaanse leger om verloren ledematen van soldaten weer opnieuw aan te laten groeien.

Wetenschappers hebben stap 1 van dit project al uitgevoerd. Ze zijn er in geslaagd om delen van het menselijk huid te veranderen in iets wat vergelijkbaar is met blastema. Een klont van  cellen zonder functie die gebruikt kunnen worden om in hele nieuwe lichaamsdelen te veranderen.  De wetenschappers komen nu toe aan stap 2 en dat is  er voor zorgen dat deze klont van cellen in een stukje spier verandert.

Het Worcester Polytechnic Institute heeft een 1 jarig contract gesloten van $570.000  Darpa voor het uitvoeren van onderzoek dat het mogelijk maakt om nieuw weefsel aan te laten groeien. “Het plan is om verloren spierweefsel te vervangen”, aldus Biotechnoloog Raymond Page.

Dit project is slechts een van de projecten die loopt binnen het “Darpa’s Restorative Injury Repair” programma. Een programma dat er op gericht is om complex weefsel te herstellen. Die soldaten hebben verloren tijdens gevechten.

Spieren zijn bekend in hun vermogen om zichzelf te herstellen. Ze worden afgebroken en opnieuw opgebouwd iedere keer als je naar een sportschool gaat. Alleen wanneer er te veel weefsel verloren is, groeien ze niet meer aan. In plaats daarvan krijg je littekens.  De onderzoekers hopen dit keer een ander resultaat te krijgen door voorzichtig  verse spierweefsel buiten het lichaam aan te laten groeien.

Het eerst volgende  stap wordt nu om de nu nog onbruikbare cellen in spiercellen te veranderen. Dit kunnen ze bereiken door er voor te zorgen dat de cellen myosin en actine gaan bevatten. Eiwitten die nodig zijn om er voor te zorgen dat er een Cytoskelet wordt gevormd. Als dit gelukt is gaan ze proberen om deze cellen te laten groeien binnen een netwerk van kleine draden gemaakt van biologisch materiaal. Volgend probleem is dan weer hoe ze deze cellen weer aan het menselijk lichaam willen aanbrengen.

Kortom een ambitieus project waarin nog veel moet gebeuren voordat het ook werkelijkheid zal gaan worden. De eerste stap is al gezet en met het Amerikaanse leger erachter kan het bijna niet meer misgaan, Toch?

Voor meer info: Wired
Afbeeldingen: Limb Regeneration Laboratory



Bron: zipf.nl

Voeg toe aan: