De vaccinatie van meisjes tegen baarmoederhalskanker kan juist tot meer doden leiden. Dat is een van de bezwaren die het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) tegen de geplande standaardvaccinatie heeft. De huisartsen spreken hun bezwaren donderdag uit in vakblad Medisch Contact.
Door de vaccinatie zouden de meisjes zich op latere tijd ten onrechte veilig kunnen wanen, zo vreest het genootschap, en af kunnen zien van de standaardcontrole op baarmoederhalskanker. Daardoor zou de sluipende ziekte zich ongestoord kunnen ontwikkelen totdat het te laat is.
Ook zou de vaccinatie veel geld kosten en nauwelijks effect hebben. Per 85 duizend gevaccineerde vrouwen zou volgens berekeningen van het NHG één sterfgeval worden voorkomen. Dat geld kan de overheid beter steken in onderzoek om de kans op baarmoederhalskanker vroegtijdig vast te stellen, vinden de huisartsen. Vaccinatie zou pas een optie moeten zijn als er een duidelijk risico is.
Daarbij zou meer onderzoek moeten worden gedaan naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin.
Het vaccin is al langer omstreden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed vorige maand een inval bij twee farmaceutische bedrijven die in de running waren om het vaccin te produceren. Het ging om GlaxoSmithKline in Zeist en Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp. Ze zouden artsen hebben betaald die op hun beurt adviseerden meisjes preventief in te enten. Daarna nam minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) het besluit dat meisjes moeten worden ingeënt. Het Britse GlaxoSmithKline is uiteindelijk gekozen om het vaccin te produceren. Het wordt onder de naam Cervarix op de markt gebracht.
Volgens het huisartsengenootschap is het door de grote geldstromen vanuit de farmaceutische industrie voor de onderzoekers moeilijk vol te houden dat ze onafhankelijk zijn.
Bron: Nieuws.nl
Voeg toe aan: