Door nauwkeurig te kijken naar een levend wezen kunt u een idee krijgen van de geweldige complexiteit waaruit het bestaat. Als u een huisdier heeft, denk dan eens aan de manier waarop het “totaalpakket” van het dier beweegt, speelt, denkt, affectie toont, eet en reproduceert!
Als dat uw verstand nog niet te boven gaat, stelt u zich dan eens voor dat u de taak krijgt om zelf een levend huisdier te maken van de basisonderdelen waaruit het dier bestaat, nl. koolstof, calcium, waterstof, zuurstof, enz.
Als u ooit een geliefd huisdier slap en levenloos in uw handen hebt gehouden, kunt u wellicht begrijpen dat zelfs de intelligentste en geleerdste wetenschappers machteloos staan als het gaat om het overweldigende probleem leven te scheppen.
De natuurlijke wereld heeft echter niet de voordelen die mensen hebben bij het oplossen van dit probleem. De natuur kent alleen materie, energie, tijd, toeval en de natuurwetten. Een leidende kracht, een reden en een doel zijn haar onbekend.
Toch zijn we met al onze verzamelde kennis, geavanceerde hulpmiddelen en ervaring, nog steeds overweldigd door de complexiteit van het leven. Dit ondanks het feit dat we niet vanaf het nulpunt hoeven te starten; er zijn immers miljoenen voorbeelden van leven die we kunnen onderzoeken.
Alle levende dingen zijn zeer complex. Zelfs het eenvoudigste organisme dat onafhankelijk kan leven, de prokaryote bacterile cel, is een minimeesterwerk van dermate complexiteit dat een ruimteschip in vergelijking hiermee nogal “low-tech” lijkt. [152]
Het ontwerp van de menselijke hersenen is ontzagwekkend. (Foto afkomstig uit de videoserie ORIGINS.)
Niets kan echter de complexiteit van de mens overtreffen. Niet alleen bestaat elk persoon uit biljoenen molecoulen en cellen, maar het menselijk brein alleen al bestaat uit miljarden cellen die alle biljoenen verbindingen maken. [153]
Het ontwerp van het menselijk brein is ontzagwekkend en gaat ons begrip te boven. Elke vierkante inch (2,54 centimeter) van het brein bevat ten minste 100 miljoen zenuwcellen die onderling worden verbonden door vezels met een totale lengte van wel tienduizend mijl.
Er is eens gezegd dat de bijna anderhalve kilo hersenen die de mens heeft de ingewikkeldste en best geordende matierie is in het hele universum! [154] Het menselijk brein is vele malen ingewikkelder dan welke computer dan ook en is in staat oneindig veel informatie op te slaan en creatief te manipuleren. Het vermogen en potentieel van onze hersenen is bijna niet voor te stellen. En hoe vaker we ze gebruiken, hoe beter ze worden.
Zelfs het hersenvermogen van de kleinste insecten is verbazingwekkend. De superkleine hersens van een mier, vlinder of bij stellen deze wezens in staat te kijken, ruiken, proeven, bewegen en zelfs te vliegen met grote precisie. Vlinders navigeren gewoonlijk enorme afstanden. Bijen en mieren leven in ingewikkelde sociale organisaties, voeren bouwprojecten uit en communiceren op geavanceerde wijze. In vergelijking met deze minibreinen stellen onze computers en vliegtuigelektronica weinig voor.
De wonderen van de werking van zowel dieren- als mensenlichamen zijn overduidelijk eindeloos. Deze uitspraak van Dr. A.E. Wilder-Smith stemt tot nadenken.
Stelt u zich eens voor dat u de taak krijgt om een levend dier te maken van koolstof, calcium, water, enz. Dit gaat het verstand te boven. Stelt u zich nu eens voor dat het programma om een dier te maken wordt geconverteerd in een miniatuurversie. Alle chemische informatie die nodig is om een olifant te maken bevindt zich in een superklein vlekje (de bevruchte eicel).
"Men kan alleen maar versteld staan, als men beseft dat de complete chemische informatie om een mens, olifant, kikker of orchidee te maken, is samengeperst in twee minuscule reproductiecellen (het sperma en de eicel).
Hier komt nog bij dat alle informatie die nodig is om het lichaam te repareren wanneer dit beschadigd is, beschikbaar is in de genen. Als men aan een ingenieur zou vragen om dit staaltje van informatiesamenpersing voor elkaar te krijgen, zou men rijp voor een psychiatrische inrichting beschouwd worden.
Het klopt dat een machine zorgvuldig gemaakt door een ambachtsman, het bestaan van deze maker onderstreept. Het is dwaasheid om te suggereren dat tijd en toeval een computer of een magnetron kunnen maken, of dat de afzonderlijke onderdelen zichzelf kunnen vormen tot deze ingewikkelde mechanismen, door de fysieke eigenschappen van materie. Toch is leven malen ingewikkelder dan welke machine gemaakt door menselijke handen dan ook.
Hoe meer wetenschappers leven bestuderen, hoe dieper ze onder de indruk raken. De natuur bestaat uit vele ingewikkelde en prachtige ontwerpen. Hoe dichterbij men voorwerpen die door mensen zijn gemaakt bekijkt (bijvoorbeeld door een krachtige microscoop), des te ongeraffineerder in afwerking en detail deze voorwerpen eruit zien. Dit in tegenstelling tot het leven, dat er ingewikkelder en ingenieuzer uitziet naarmate het van dichterbij wordt bekeken. [155] Biologen ontdekken regelmatig grotere maten van ontwerp en complexiteit.
De planeet Aarde bevat talloze levensvormen, elk met enorme niveaus van complexiteit. Materialisten geloven dat leven in al haar verbazingwekkende vormen slechts uit atomen en moleculen bestaat. Ze geloven dat deze atomen en moleculen zichzelf hebben gevormd tot complexe dieren en planten. [156] Deze mening vindt zijn oorsprong in een vroegere, naevere periode van de wetenschap, toen de enorme complexiteit van levende organismen nog niet werd begrepen.
Zelfs als de natuur de protenen en enzymen die door levende dingen worden gebruikt zelf kan maken, is het werk nog niet af. Er zit een enorm verschil tussen het maken van bouwstenen en het maken van een volledig werkende en stevige wolkenkrabber met 100 verdiepingen van deze bouwstenen. Gebouwen worden door bouwers gemaakt; programma's door programmeurs.
Vandaag de dag zijn de meeste wetenschappers ervan overtuigd dat leven nooit had kunnen ontstaan zonder een of andere extreem intelligente ontwerper.
Bron: christiananswers
Voeg toe aan: